Стево Баштинац: Моника Селеш... Новак Ђоковић... Мастерс, Гренд Слем... Нож у леђа

28.01.2022. год.

Већ одавно политика је ушла у све сфере живота, а неко је политику дефинисао као “рат без крви.” Како је спорт једна и све значајнија сфера живота, очито да се и у тенис увукла политика.

 

Моника Селеш

Моника Селеш је ушла у историју тениса као једна од најбољих играча свих времена. Рођена је 02.12.1973. године у Новом Саду, а још као мала показала је изузетан таленат за тенис. Моника је живјела у веома скромним условима па су и услови за тренирање били такви. Знала је вјежбати на паркингу за аутомобиле испред зграде, а мрежу је представљала шпага затегнута између два аута. Тренирала је и тако што је сатима ударала лоптицу од зид зграде. Срећом комшије су биле толерантне.

Родитељи Монике Селеш иако скромних финансјских могућности учинили су све да омогуће што боље услове за развој овог вансеријског талента па су 1986. године све продали и преселили се у Америку.

У то вријеме Монику су медији описивали као ”највећи природни таленат  који се икад појавио у женском тенису” а што је она потврдила освојивши до двадесете године 8 Гренд слем турнира! У својој краткој каријери Моника је освојила 53 турнира а на првом мјесту провела је 178 недеља. Већ 1990. године, дакле са нешто више од 16 година освојила  Ролан Гарос побједивши до тада неприкосновену Штефи Граф. Постала је и остала најмлађи освајач Гренд слем турнира у историји тениса.

Године 1991, Моника је освојила Аустралија опен, Ролан Гарос, УС опен да би идентичан успјех поновила и 1992. године. Године 1993, Моника је освојила у јануару први Гренд слем односно Аустралија опен. У финалима Моника је побјеђивала тада најјаче актуелне играчице, сада све тениске легенде, а у које спадају поред споменуте Штефи Граф и Мартина Навратилова, Јана Новотна, Аранча Санчез и др.

Моника је била и члан репрезентације СФРЈ до 1992 године, а по разбијању државе играла је за СРЈ и то 1992. године и 1993. године. Почетком деведесетих американци су јој  нудили држављанство које је она одбила и  остала је вјерна југословенској идеји и својој држави Југославији.

Дакле, те 1993. године, у својој двадесетој години, Моника се пријавила и учествовала на турниру у Хамбургу као држављанин СРЈ. Дана 30.04.1993 године играла је против Магдалене Малееве и водила је у сетовима један нула, а у другом сету четири три у гемовима и била је практично на корак до побједе. На паузи између гемова док је одмарала  нијемац Гинтер Пархе  мучки, и наизглед, ничим изазван напао је и забо нож у леђа  Моники Селеш.

Касније се тврдило да је наводно Моника нападнута само зато што је нападач био обожавалац Штефи Граф. Логично се намеће питање како то да није напао Мартину Навратилову, Јану Новотни, Аранчу Санчез или неку другу тенисерку које нису представљале ништа мању пријетњу за Графову!

Послије овог напада Моника се практично више никад није опоравила и  са непуних двадесет година њена каријера  је кренула силазном линијом. Године 1995, Моника је узела  америчко држављанство гдје и данас живи.

Готово се са  сигурношћу може тврдити (обзиром на успјехе са непуних двадест година) да би Моника данас била неприкосновено број један у свијету тениса да јој није на вријеме забоден нож у леђа!

Иначе нападач Гинтер Пархе је “осуђен”на двије године условно али ваљда да се “власи не досјете” изречена му је и мјера обавезног психијатријског лијечење! Строго да строжије не може бити! Чак и превише за једну уништену каријеру поготово некој Југословенки!

 

Новак Ђоковић

Новак Ђоковић је рођен 22.05.1987. године у Београду и живио је у сличним условима као и Моника Селеш, дакле скромним. И његови родитељи нису били имућни тако да је знао импровизовати тренинге и тренирати у немогућим условима. Прве тениске кораке, као и Моника, учио је код Јелене Генчић која је препознала његов таленат и једне прилике прокоментарисала да је он “највећи таленат од Селешеве.” Новакови родитељи, као и Моникини, су се максимално жртвовали да би му омогућили напредак у тениском свијету. Живјели су скромно и често им је егзистенција била неизвјесна па ипак када им је Британија понудила држављанство, чиме би сви њихови финансијски проблеми били ријешени, одбили су уз образложење да “не можете продати душу И оно што сте!”

Са 12 година, Новак је уписан у тениску академију Николе Пилића у Минхену а већ са 14 година постао је шампион Европе у синглу и дублу. Новак Ђоковић је члан репрезентације Србије већ низ година и увијек се радо одазивао на позив селектора упркос свим обавезама у професионалној каријери. Данас је Новак Ђоковић највећи играч  тениса свих времена, у мушкој конкуренцији, са 20 освојених гренд слемова, највише освојених мастерса те по броју недеља проведених на првом мјесту… Математика је егзактна наука, па је претходна констатација неоспорна и Велики брат се узалуд упиње да ниподаштава ове резултате, а своје војнике да прогласи за најбоље! У овом свијету гдје се намеће једноумље можда моћници уведу правило  да је “мање у ствари више.” Е, тада би Новак Ђоковић на листи вјечитих коначно и убједљиво био последњии!

Вријеме у ком су одрастали И сазријевали Моника Селеш И Новак Ђоковић  било је готово идентично иако је Новак рођен четрнаест година послије Монике. На Балкану се није ништа промјенило! Велики брат на Балкану није окончао свој посао због чега је упорно проводио своје планове. Наиме, у  Моникино вријеме атак је био на Југославију јер је Велики брат, још 1974 године, одлучио да разбије Југославију. У Новаково вријеме атак је био и још траје на Србију. Методе се такође нису промијениле јер се свакодневно кроз мејнстрим медије његовао и његује говор мржње (у просјеку два минута мржње) онда према Југославији и Југословенима а сад према Србији и Србима као народу. Зато и поготово се његује говор мржње према појединцима који су персонификација народа кога представљају, коме помажу и са којим се поносе. Поготово се мора бити окрутно према малим народима да не би давали лош примјер  и наводили друге на зломисао да се може и другачије!

Гледајући у том контексту  нож у леђа не само да није забрањен него је и пожељан!

 

Корона вирус или Како зауставити живот

Пандемију Ковид 19 познатијег као Корона вирус СЗО је прогласила 11.03.2020. године. Иначе та нова болест наводно први пут се званично појавила децембра мјесеца 2019. године у кинеском граду Wухан.

Према неким угледним научницима вирус је И прије тога већ био изолован у Европи крајем јесени 2019. године, а у Кини се појавио средином новембра 2019 године. До данас нема поузданих И коначних закључака око поријекла Корона вируса. По једним САРС ЦОВ-2 настао је природним путем а по другим, међу којима су и неки нобеловци, вирус је створен у лабораторији  као биолошко оружје и  вјештачког  је поријекла.

Вјероватно И заувијек остат ће ова два опречна мишљења и неће се поуздано утврдити истина!

Колико год опречни и непоуздани подаци о поријеклу корона вируса,  толико су поуздани  подаци Међународне организације за хуманитарну помоћ ОXФАМ, са сједиштем у Лондону, о неким од последица ове пандемије. Према извјештајима ОXФАМ­ –а богатство 10 најбогатијих људи на свијету удвостручено је током пандемије. Извршен је удар на приходе 99% човјечанства а најбогатији су увећали своје богатство за још 402 милијарде долара. Ствара се екстремна неједнакост као облик економског насиља над најсиромашнијим људима и државама у свијету. Пандемија короне донијела је и пандемију глади тако да, и више него раније, од глади сваке минуте умре једанаестеро дјеце на планети. Дакле за вријеме пандемије од глади је умрло далеко више људи него од вируса корона. Најугроженији су народи Азије и Африка али и  на Америчком континенту има много гладних а највише у Хаитију гдје  је око 35% људи гладно! О томе се углавном ћути док пандемија има незапамћену медијску подршку и Велики брат је (по некима) извукао поуку из неуспјешних кампања свињског и птичјег грипа. Можда није тако далеко од истине И размишљање да се о умирању од глади ћути јер од гладних нема нико користи већ напротив!

Неко је рекао ако се желе утврдити праве намјере и истина онда треба смо пратити токове новца. Ако је тако онда је очито Велики брат остварио огроман профит! Наиме, фармацеутске компаније које су у рукама Великог брата (Фајзер,БиоНТецх,Астра зенека И Џонсон) од пандемије су зарадиле енормне количине новца. Само је Фајзер зарадио 65 милијарди долара. Поређења ради БДП Србије за 2021. годну рачуна се на око 53 милијарде долара! При том Фајзер има око осамдесет осам хиљада запослених а Србија има око два милиона и тристотине хиљада запослених а преко седам милиона становника.  Сваки коментар је сувишан а сва будућа дешавања треба посматрати у том контексту па су и логична!

 

АО “1984”

Садашњост је кћерка прошлости, а мајка будућности!

У Аустралији, најмањем континенту, су још прије више десетина хиљада година живјели Абориџини за које се сматра да су један од најстаријих свјетских народа. На основу генетских студија утврђено је да њихово поријекло датира из Африке још од прије 70.000 година. Абориџини су имали богату културу засновану на лову и скупљању плодова и живјели  су слободно. Године 1770.  Аустралију је окупирала Велика Британија по неким процјенама тада је на континенту живјело између триста педесет хиљада и милион Абориџина. Нови Јужни Велс је формиран као колонија Велике Британије 1788. године а први досељеници били су затвореници из претрпаних британских затвора, а касније, привучени богатством, су им се придружили пољопривредници и рудари.

Одмах по окупацији почео је покољ Абориџина а према подацима историчара са универзитета у Њукастлу у петстотињак покоља убијене су на десетине хиљада Абориџина. У многим дијеловима Аустралије њени прастановници су потпуно искоријењени, како убијањем, тако и насилним исељавањем са властите земље. На мјестима покоља ницали су градови и насеља. Право гласа ови прастановници добили су тек 1966. године. Аустралијски премијер Пол Китинг је 1992. године признао  у једном од говору сву неправду чињену Абориџинима укључујући и одузимање дјеце абориџинским мајкама  и сваку другу дискриминацију. Године 2008, у име Државе тадашњи премијер Кевин Руд, све је то поновио, и такође се извинио  Абориџинима признавши да је само од тридесетих до седамдесетих година прошлог  вијека чак 40.000 дјеце одузето старосједиоцима и смјештено у цркве на преваспитање! (Изгледа да сви окупатори имају данак у крви јер исто су радили и Американци старосједиоцима Индијанцима.)

Данас Аустралија има око 25 милиона становника од чега око 750.000 су Абориџина, а њихов статус још увијек није до краја ријешен.Толико о демократији, људским правима и слободама!

Иначе Аустралија је под јаким утицајем Велике Британије тако да је неки сматрају протекторатом.

Сваке године у јануару мјесецу у Мелбурну организује се тениски турнир Аустралија опен. До сада је најбољи играч  свих времена Новак Ђоковић 9 пута освојио овај гренд слем и по томе је апсолутни рекордер. Упркос пандемији корона вируса и ове године је организован АО.Ђоковић је 06.01.2022. године допутовао у Мелбурн са уредном визом. Дакле аустралијске власти су одобриле његов улазак у Земљу јер је имао валидна документа…

По доласку на аеродром уследили су догађаји које је Џорџ Орвел видио и описао још давне 1949. године у књизи “1984.”

Наиме, на почетку књиге Орвел је приказао Великог брата који посматра и надзире сваког појединца. Иначе у држави, из књиге, постоје само 4 министарства од којих је једно Министарство истине а коме помаже Полиција мисли. Полицијске патроле из хеликоптера  редовно надзиру и шпијунирају људе који због тога живе у сталном страху. Како би се тај страх одржао свакодневно се на екрану појављује лице непријатеља који вријеђа великог брата. Увреде су  најстршније врсте јер напада диктатуру, заступа слободу говора, слободу штампе, слободу мисли, слободу избора. Зато,а да би остали на правом путу, становници свакодневно са екрана морају гледати два минута мржње по строго утврђеном сценарију. Увијек се на екрану појави лице наводног непријатеља, уз прикладан коментар спикера, а  који непријатељ је вријеђао Великог брата. Својим зломислима нападао је диктатуру, тражио да се не ратује, заступао слободу говора и договора, слободу мисли, слободу штампе, слободу избора. Како је тај непријатељ, по Великом брату, искључиво крив за сву патњу и понижења народа већ након 30 секунди мржње почињали би звиждуци  и узвици бјеса присутних јер је сама помисао на зломислитеља производила страх и гњев. Мора се уништити утицај зломислитеља да не би људе заводио на погрешан пут. На крају два минута мржње  обавезно се појављује  добро лице Великог брата како би маса могла скандирати свом добром, драгом и једином спасиоцу.

Наравно,Велики брат је знао да мржњу народа мора окренути према неком другом односно напоље како би он наставио своју страховладу!

Огроман број људи, поред све тортуре, ипак је остајао свјестан  и осјећао је гађење и презир према Великом брату али је своја осјећања морао вјешто крити бојећи се за властиту егзистенцију па и живот. Сви ти и такви људи били су уз тог усамљеног  јеретика као заговорника логике и правде за све у свијету лажи  а који је будио  и наду да се поново може изборити слобода.

Дакле, када је писао ово књигу, луцидни и генијални  Орвел, а на основу тадашњиг догађаја, предвидио је голготу коју је прошао најбољи тенисер свих времена Новак Ђоковић у Аустралији ове 2022. године! Баш као и Орвелов јунак Ђоковић је за противника имао Великог брата. Пред почетак АО, иако је знао да није вакцинисан, Велики брат је позвао Ђоковића да присуствује турниру у Мелбурну. Као сасвим анониман Ђоковић је добио медицинско изузеће, уосталом као и многи други који без проблема учествују на турниру и наравно, добио је валидну  визу. Међутим, на Бадњи дан по слијетању на аеродром у Мелбурну доживио је невиђено и ничим заслужено (за здрав разум) шиканирање. Третиран је готово као терориста па му је одређен и притвор  у покушају тоталитарне државе да га деградира као личност и спортисту, а поготово као човјека!

Након што су се адвокати Новака Ђоковића затражили судску заштиту суд је, поштујући закон, вратио му  визу и Ђоковић је изашао из притвиора. У судском поступку адвокати су доказали сву апсурдност понашања аустралијских власти у покушају провођења безакоња!

Након што је почео припреме за тениски турнир све се поновило као код Орвела. Наиме, за вријеме тренинга надлијетали су га и шпијунирали из хеликоптера, а мајнстрам медији су  непрекидно емитовали мржњу. Министар за имиграције се одмах огласио и рекао да се и даље разматра питање Ђоковићеве депортације признавши јавно да то и није питање закона (јер је закон испоштован) него политике. И опет Орвел, само што је умјесто два минута мржње са екрана и кроз мејнстреам медије ишло двадесет четири сата мржње и то сваки дан и тако једанаест дана све док није депортован! И опет по Орвеловском сценарију на екрану се обавезно појављивала Новакова слика уз најгниусније коментаре и вријеђања а онда слика великог брата кога су оличавали премијер и министар  као спасиоци нације. (Имена господе су потпуно небитна јер би се и други на њиховом мјесту исто понашали иначе не би вршили те функције.) Да би се увјерили какав је успјех ове кампање онда су на једном  турниру  поменули име Новака Ђоковића. Услиједио је жељени И очекивани излив мржње баш као код Орвела. Знали су да су добри ученици и да су на добром путу. Међутим, и баш зато јер им је добро ишло отезали су да објаве одлуку коју су донијели и прије него што је Ђоковић слетио у Мелбурн! (Било им је то преко потребно јер су свој народ изложили у свијету невиђеној тортури и Орвеловској контроли па су одвлачили пажњу са суштине!)

Фарса се настављала из дана у дан. Коначно поново су једног од најбољих спортиста свих времена привели и као криминалцу одредили му притвор. Федерални суд Аустралије састављен од тројице судија, да буде убједљивије, једногласно је донио  и објавио већ давно донијету одлуку. Новак Ђоковић је непожељан у земљи Аустралији и протјерује се  уз могућност да му се на три године забрани улазак у земљу.

Сву укључени у ову фарсуи знали су да Ђоковић, иако не вакцинисан, није никакава опасност за физичко здравље Аустралијанаца нити било кога другог, напротив. Образложење”пресуде” показује сву произвољност судске одлуке и баца потпуно свјетло на разлоге фарсе. Наиме Ђоковић се протјерује јер његово присуство представља угрожавања здравља и реда у Аустралији а многи би га опонашали. Суд је избјегао да каже о ком се здрављу ради али пошто није физичко здравље онда остаје само ментално здравље како Аустралијанаца тако и свих људи на планети Земљи. Баш као код Орвела Министарство истине заједно са Полицијом мисли по налогу Великог брата свакодневно бдије над менталним здрављем народа и баш сад кад су их готово све убједили да не може другачије нашао се неко да им квари игру. Гледано у овом контексту образложење судске одлуке је логично и очекивано! (Иначе деведесет пет посто Аустралијанаца је вакцинисано па ипак број заражених стално расте!)Није Новак представљао опасност за здравље људи него за мандат политичара

Велики брат је задовољан, а премијер и његов министар (иначе потрошна роба па самим тим и маргиналци у овом случају) задовољно се умиљавају око ногу Великог брата надајући се да ће им овај омогућити још један мандат.  Наравно и судије које су учествовале у овој фарси задовољно трљају руке очекујући и даље мрвице са стола Великог брата!

Једина свјетла тачка у овј фарси били су адвокати који се И даље не могу начудити судској одлуци која се заснива на ламентирању, а не на аргументима и који се (још увијек) усуђују то јавно рећи! Међутим они нису схватили (здрав разум то И не може схватити) да су Новака депортовали баш зато што И нису имали  никаквих аргумената како би манифестовали слијепу силу И тиме задовољили Великог брата!Овим је послана не може јаснија порука грађанима;Велики брат вас стално мотри!

Нови свјетски поредак, оличен у Великом брату, настоји да избрише или искриви досадашњу историју а и свако сјећање на њу. На мети су по Вили Дјуранту породица, религија, образовање па самим тим и слобода мишљења односно све досадашње цивилизацијске тековине.

Новак Ђоковић је представља све оно против чега се  Велики брат бори и самим ти представља једну од препрека за остваривање његових планова о крају историје. Новак је породичан човјек, алтруиста, воли свој и поштује све народе, религизан је на свој начин и надпросјечно образован. Уз то јавно исказује своје мишљење па је дакле све оно што не би смио бити у у вријеме страховладе.

Није занемарљива и чињеница да је Ђоковић са Балкана, да је Славен, да је православац,  уз то још и Србин, а све то Велики брат у својим мејнстрим медијима већ деценијама сатанише и наводи као један од узрока свих недаћа у свијету. Велика је његова “грешка” и што настоји да измири све народе са простора бивше Југославије па се самим тим бори  за благостање већине. О Србима у мејнстрим медијима писаним и оним другиум већ тридесет година емитује се свакодневно не два минута, већ најмање десет минута мржње!

Како је Новак Ђоковић све оно што не би требао ни смио бити то Велики брат, бојећи се његовог утицаја, или му неће дозволити да даље игра тенис или ће на све могуће начине,и више него до сада, бити ометан да постигне нове успјехе.

Велики брат не преза ни од чега, а профит је испред свега због чега су многе државе и народи сакаћени,као и данас,и уништавани због користи и благостања мањине. Што је за већину народа добро за Великог брата је лоше!.

Народи и уопште људи су за Великог брата су само бројке (људски ресурси) па како му народи не значе ништа онда појединац, поготово, не значи ништа па макар он био и један од нај бољих спортуста свих времена.

Моники Селкеш је забоден и буквално нож у леђа, а Новаку Ђоковићу се систематски забија нож у леђа, а преко њега и свим слободоумним људима и човјечанству.Порука је више него јасна “Да се нико није усудио…” јер ћемо га укинути, уништити а по Орвелу… “испарити!”

Велики брат никада неће стати у грађењу Орвелијанског свијета јер је уложио огроман труд и новац надајући се , по Збигњеву Бжежинском,да ће за  награду добити цијелу планету на којој ће искључиво он бити  господар живота и смрти!

Већ дуго времена, па И данас, Велики брат гласно кличе:

РАТ ЈЕ МИР

СЛОБОДА ЈЕ РОПСТВО

НЕЗНАЊЕ ЈЕ МОЋ

Дакле, лаж је истина!

Само не зависи све ни од Великог брата! Зато сви слободољубиви и унижени људи(претежан дио човјечанства) морају се удружити у намјери да осујете планове Великог брата  и изборе се за истинске цивилизацијске  вриједности односно демократију,људска права И слободе међу којима су кључне слободу говора и мишљења.Лаж никада више не смије бити истина!

У Аустралији није понижен Новак Ђоковић већ је Аустралија, слијепо следећи Великог брата, унизила себе а уздигла Новака Ђоковића као оличење слободољубивог свијета!


Бањалука 25.01.2022. године

Стево Баштинац, адвокат

ИЗВОР: mojagradiska.com


Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com