Не чудимо се њима – Чудимо се нама

26.11.2021. год.

Господо Срби, српски политичари, чекао сам дуго не би ли неко од вас рекао – Забољело нас је што на спомен-плочи на Казанима изнад Сарајева не пише да су страдали Срби а злочин починили Бошњаци, а није нас забољео и изглед и текст „жртвама Јасеновца за вјечно сјећање 1941-1945“ на споменику који се налази испред зграде Народне скупштине Републике Српске у Бањој Луци.

Без икакве намјере да се оправда текст на спомен-плочи на Казанима, пажњу усмјеравам на наша дјела текстом од 29.2.2016:

„Дане Чанковић: Ко и зашто нас анестезира?

Миломир Марић у телевизијској емисији Ћирилица, 8.2.2016. године, у тренутку када његов гост Александар Дорин отвара своју књигу о страдању Срба у Сребреници, да фотографијом покаже гледаоцима ужасно страдање Срба, каже строгим гласом: „Затвори књигу.“ Алексанар, гости у студију, па сигурно и многи гледаоци као да су били трауматизовани. Нико од гостију да упита Марића зашто да затвори књигу, зашто да се не прикаже и страдање Срба, зашто да се не прикаже истина, без обзира колико је трагична и болна, и можда баш због тога. Миломир Марић можда је још и међу храбријима који износе у јавност истину о српском страдању. Тада се сјетих своје изјаве од прије више година у којој сам протествовао против изгледа споменика јасеновачким жртвама, постављеног испред Народне скупштине Републике Српске у Бањалуци. Протествовао сам зато што на спомен–плочи нема имена народа који је страдао нити од чије руке, а нема ни крста, као хришћанског симбола страдања, али и васкрсења. Изглед споменика је безличан, па чак и у умјетничком смислу некреативан, а на спомен-плочи само пише: „Жртвама Јасеновца за вјечно сјећање 1941-1945.“ Сјетих се како изгледају и други споменици подигнути због тога да се не забораве ни жртве, ни злотвори.

Пролазећи поред њих, странцима, а можда и многим Србима, ти споменици не би изазвали никаква осјећања или мисао у вези тог злочина, јер нема израза лица страдалог, масакрираног тијела, избезумљеног изгледа џелата, или све то бар у наговјештају. Има само неке умјетничке симболике, која у суштини не подсјећа на догађај на страдале људе, на злочинце. И то таква умјетничка симболика и „слобода“ која нас анестезира, којом сву истину о страдању Срба гурамо у заборав. Постоји умјетничко изражавање које не умањује трагичност догађаја – навешћу само примјере Пикасове Гернике и Гојиног Стрељања родољуба на планини Принсипе Пио.

Рећи ће неко, то је тако трауматично, те и да због дјеце не би смјели приказивати очигледно страдање. На изложбама о страдању Срба приказујемо фотографије зарђале жице, маља, ножа, помоћу којих су Срби убијани, али нема унакажених тијела. Нажалост, у стварности их је било. Болно пуно. Зато је могла отићи искривљена слика о многим дешавањима на нашим просторима у задњих неколико деценија.
 
Нема изговора за гријех који чинимо према нашим страдалима и потомцима, јер се злочин над нама Србима понавља. Ми као да се стидимо због нашег страдања и злочина који су учинили према нама, па то страдање не износимо ни пред свијет, ни пред нас, а оно се и због тога понавља. Жртве и злотвори не смију бити анонимни, иако су многи злочинци мртви и нису кажњени људским судом, казна им је ако их у историји именујемо као такве. Саучесници у злочину можемо бити и ми, на начин да га прикривамо и сами од себе.
 
Да ли се бојимо смрти, па због панике и тог страха се не састављамо ни са умом, ни са срцем? А управо ум и срце су потребни да се суочимо са истином, каква год да је. Тада би споменици страдања српског народа били другачији. Не само да би се преко њих поштовале жртве, већ би у нама изазивали жива осјећања, свјесни истинског страдања наших дједова очева и мајки. Та осјећања и свијест навешће нас на дјела која ће смањити могућност да нам се понови геноцид, страдање.
 
Жеља ми је да овај текст буде инспирација покрету СНП – Избор је наш, да се покрене иницијатива за стављање крста поред актуелног споменика јасеновачким жртвама, испред Народне скупштине Републике Српске и спомен-плоча на којој би могло писати: „Ми, Срби, постављамо овај знак страдања и васкрсења, да нас подсјећа на наш род који је злочиначки убијен од хрватских усташа за вријеме Независне државе Хрватске. Да нам буде опомена како би, као народ и као људи, све учинили да бранимо своје. А за наше страдале, да имамо вјеру да је невино страдалима небеско царство загарантовано.“
 
Таквим изгледом споменика не значи да постоји намјера да се распламсају осјећања која би водила у осветничко, па и злочиначко дјеловање. Напротив, да истину не сакријемо, умањимо, а догађаји који су се десили, без обзира колико су трагични, буду испред наших очију. Тако ћемо доживјети она људска осјећања, која неће дозволити да нас неко анестезира и да се створе услови за поновни геноцид над српским народом.
 
И на крају сваки текст завршавам:
Побиједимо кризу радом, радујмо се и радимо.
Бања Лука,
29.02.2016.
Предсједник Покрета
Дане Чанковић
 
 
Аутор текста је Дане Чанковић, предсједник СНП - Избор је наш

 


Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com