Отворено писмо Кристијану Шмиту

29.10.2021. год.

Господине Шмит, Русија и Кина, као сталне чланице СБ УН, нису дале сагласност за Ваше именовање на функцију Високог представника међународне заједнице у Дејтонској БиХ. Из тих разлога Република Српска Вас не прихвата као легитимног Високог представника. Међутим, и поред тога што прихватамо такав став Р. Српске, сматрамо да и Ви можете помоћи нашим народима којима се намећу проблеми и разни изазови, тим прије што ћете највјероватније убрзо, у Уједињеним Нацијама поднијети извјештај о Вашем виђењу ситуације у БиХ. Да бисте заиста и помогли нашим народима, у смислу и обезбјеђивања спровођења Дејтонског мировног споразума, требате чути и различита легитимна размишљања о ситуацији у БиХ.

Дубински поремећај у темељима Дејтонског споразума изазвала је нелегитимна иако легално донесена одлука Уставног суда БиХ о конститутивности (2000. г.) сва три народа (Бошњака, Срба и Хрвата) у оба ентитета (Бошњачко-Хрватској Федерацији и Р. Српској). За њу су гласали само двојица судија представника Бошњака и тројица судија који су странци, из тих разлога је легално донесена. Против те одлуке била су четворица судија представника српског и хрватског народа и из тих разлога она је нелегитимна и правно проблематична. Таква одлука УС БиХ руши основну суштину Дејтонског мировног споразума, а то је да Бошњачко-Хрватска Федерација јесте правно-политички ентитет бошњачког и хрватског народа, а Република Српска ентитет српског народа.

Подразумијева се да у оба ентитета постоје мањине и загарантована права појединца као у свим државама Европе.

Из такве одлуке УС БиХ произашле су друге штетне одлуке и закони, нарочито штетни по Р. Српску и српски народ. Укинута је химна „Боже правде“, грб са Немањићким двоглавим орлом, Дан Р. Српске проглашен је неуставним и створена је правна основа, да се у одређеним политичким околностима, укине име Република Српска.

Не само због рушења међународног мировног уговора (Анекс IV), већ понајвише што таква одлука УС БиХ може угрозити мир и као таква представља својеврсни злочин против мира, судије из тог суда које су изгласале такву одлуку, морално, па и кривично требају да одговарају.

Стратегија „завади па владај“ која се покушава спровести преко наметнутог тзв. Инцковог закона о кажњавању негирања геноцида, надамо се неће проћи код бошњачког и српског народа.

Српски народ је у средњем вијеку, по својој бројности био међу бројнијим народима у Европи. Претрпио је велика страдања која се могу назвати и злочином геноцида у континуитету, у I и II свјетском рату, па и у рату 1992-1995. Срба скоро да нема у Далмацији, Лици, Банији, Кордуну, Славонији, БиХ Федерацији, Косову и Метохији, а било их је у великом броју. Поготово, такав народ није за негирање геноцида, али страдални српски народ не може прихватити етикету да је учинио злочин геноцида, па таман се такве квалификације налазиле и у Хашком суду, којег доживљавамо политичким и неправедним. Истински жалимо за свим жртвама протеклих ратова и осуђујемо све злочине који су се десили на свим странама, па и онај, како год да се назове, злочин који се десио над Бошњацима у Сребреници.

Господине Шмит, с обзиром да постоје сумње да су актуелни преводи Анекса IV Дејтонског споразума, па и онај који се налази у ОХР-у на неколико мјеста, али суштински погрешно преведени, молимо Вас да заједничким институцијама БиХ и институцијама ентитета обезбиједите овјерене копије оригиналног Дејтонског уговора.

СНП - „Избор је наш“  више од 15 година дјелује у Р. Српској. Изњедрен је из народа, чине га обични људи који се не баве дневном и страначком политиком, па можемо рећи да су Р. Српска и српски народ у својеврсном и живом органском односу и свјесни су њихове акције и реакције. Српски народ по сваку цијену браниће Р. Српску, а она ће институционлно, правно заштитити интересе српског народа и његов идентитет, али и сваког појединца који живи у њој без обзира на његову вјероисповијест и којем колективитету припада.

Уколико, не дај Боже, српски народ не одбрани Српску, то ће значити да је против ње постојала завјера великих сила али и свих српских политичара који изазивају вјештачку кризу, како би се из ње изашло без Републике Српске.

Господине Шмит, помирење наших народа и живот једних поред других може се чврсто градити само на истини. Зато Вас молимо, потрудите се да дођете до истине и спознате шта се заиста дешавало у прошлости на нашим просторима, јер истина, не само да је љековита, већ и на чудесан начин изњедри најбоља рјешења. И то је аксиом уколико није присутна политика „Завади па владај“.

У увјерењу да имате добру намјеру и огромну енергију за тешку задаћу, желимо Вам свако добро.

 

Дане Чанковић, предсједник СНП - Избор је наш 


Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com