Зашто „Спутњик Ве“ не спашава у Европу?

19.05.2021. год.

Са којим изазовима ће се суочити вакцина из Русије и да ли је поуздана?

Човечанство је удружило снаге у борби против COVID-19. Таквог глобалног теста за свет није било, можда, од Другог светског рата. Вирус из Кине је постао тест за снагу светског поретка: економију, политику, науку и односе међу људима.

Сви који себе сматрају човеком модерне цивилизације, перципирају коронавирус као заједнички изазов. Неопходно да одговарамо на њега целом планетом. Стручњаци из различитих земаља одмах су почели да траже лечење од COVID-19. Државе су почеле да троше огромна средства на развој, надајући се да ће што пре пронаћи свој лек за вирус, вратити уобичајен ритам живота и спасити хиљаде људи.

Прва вакцина се појавила у Русији. Она је представљена јавности у августу 2020 године. Руси су успели да развију свој лек пре других и покрену своје тестове, који су трајали током јесени. Упркос томе што скептици често пишу данас, вакцина је озбиљно тестирана на захтев руских власти. Постојала је чак и забрана њене примене у земљи раније јануара 2021. године. Али ствараоци су стално усавршавали састав препарата. И већ трећа фаза испитивања показала је импресивне резултате. Прототип вакцине је стекао име „Спутњик Ве“.

Све напредне земље су у кратком времену представиле своје лекове. Али савремени свет је постављен тако да се све ново неизбежно претвара у бизнис, па чак и нове виталне израде стварају ново тржиште. То се, нажалост, догодило и са вакцинама.

Након бројних публикација новинара, догодио се скандал са британском „Астра Зенека“. Састав препарата изазива тромбозу. Произвођач је у почетку одбио да то призна, али чињеница постоји. Примена овог контроверзног лека oве недеље је ограничена у Холандији и Северној Македонији и Африци. Здравље становништва je најскупље.

Центар за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) према резултатима масовне вакцинације међу здравственим радницима сугерише ефикасност вакцине Фајзер и Модерна од 90 одсто у стварним условима. Али уз мало упозорења: против вируса, који изазивају COVID-19, делотворност је нижа. Два центра за масовну вакцинацију против вируса корона — у Северној Каролини и Колораду — привремено су затворени након што су неки људи искусили нежељене ефекте због вакцинисања Џонсон и Џонсон.

Кинеске израде још увек остају неодређена тема. У Кини постоји већ неколико препарата, али чак и сами произвођачи наводе ефикасност вакцина на нивоу 40-50 одсто. Међутим, вакцина је потребна за саму Кину са својом популацијом од милијарда, стога је мало вероватно да ће кинеске вакцине ускоро добити дистрибуцију изван Југоисточне Азије.

Међутим, прва вакцина против вируса корона - „Спутњик Ве“ – се суочава са највећим изазовима. Чини се да је напредовање овог лека намерно одложено. Очигледно да ЕУ, која осећа несташицу вакцина, увела је полицијски сат и ограничила кретање, одуговлачи са признањем руског лека. Зашто? Можда зато што је из Русије, нема других разлога. Бирократија угушила је Европску агенцију за лекове (ЕМА), која троши време на истраживање „Спутњик Ве“ док становници Старог Света умиру већ без наде да добију дозу. Узгред, Астра Зенека је од европских званичника изазвала више поверења. Зна се, до чега је дошло због тога.

Од фебруара, Мађарска користи руску вакцину. На европском нивоу вакцина још није одобрена - многе земље су изјавиле да су спремне да започну куповину тек уз одобрења ЕМА. Истовремено, „Спутњик Ве“ постепенно добија кредибилитет и и одобрење медицинске заједнице. 1.611 учесника који су примили вакцину у оквиру испитивања били су старији од 60 година, делотворност се овде није смањила. Већ се спроводе студије о леку у УАЕ, Венецуели и Индији. По завршетку тестова узорковање ће постати убедљивије.

Институт Гамалеа пре више од месец дана објавио је извештај о тестирању „Спутњик Ве“. То је направио у једном од најугледнијих медицинских часописа The Lancet. Све у свему, може се рећи да вакцина је у кратком року ефикасна и сигурна.

Према резултатима анкете међународне компаније YouGov препарат „Спутњик Ве“ је најпрепознатљивија вакцина у девет земаља света. Истраживање јавног мњења спроведено је крајем марта у свим земљама у којима је лек регистрован. 54 одсто испитаника именовало је Русију као државу-произвођач у чију вакцину имају највише поверења. Руси су у овом истраживању заобишли САД и Велику Британију.

У међувремену, Европљани чекају руску вакцину. Више од половине анкетираних становника Немачке изразило је спремност да се вакцинише „Спутњиком“, показују резултати студије објављене у четвртак, коју је спровео за лист Handelsblatt социолошки институт YouGov. Можда због тога почетком априла стручњаци из ЕУ су отпутовали у Русију да процене стандарде производње „Спутњик Ве“ и његова клиничка испитивања. Апликацију за ЕМА за процену руске вакцине већ је поднела компанија R-Pharm Germany GmbH. Са њом су баварске власти претходно потписали уговор о куповини 2,5 милиона доза „Спутника“, али само уколико вакцина буде регистрована. Прве испоруке се очекују се најраније у јулу.

 

Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com