Бања Лука, западна престоница Православља

28.05.2020. год.

Српски народни покрет Избор је наш, Бањој Луци честита крсну славу Спасовдан уз текст:  


Бања Лука, западна престоница Православља


Ево великога дана -  Спасовдана, Вазнесења Господњег, када је Исус Христос прокрчио човјеку пут све до Неба. И баш  овај Дан када је и крсна слава Града добро је свједочити да је Бања Лука западна престоница Православља.

Прича се и сад, тихо, са посебном важношћу – и када је скоро цијели свијет утрнуо због страха од невидљивог вируса Корона, страха који је угрозио основна људска начела и достојанство и тада су Цркве у Епархији бањалучкој за Велики Петак и Васкрс па и током цијелог Васкршњег поста биле значајно испуњене вјерујућим народом. 

Неколико чињеница омогућиће Бањој Луци да постане снажна западна престоница Православља:

Географски положај који дефинише да је, у односу на цјелокупно Православље то најзападнији простор концентрисан православним српском становништвом;

Чињеница да је Европска унија изгубила потенцијал проширења на досадашњим основама, те да јој највјероватније предстоји распад или темељна и организациона трансформација;

Сви досадашњи друштвенополитички системи, као и међународни односи, доживјели су или ће убрзо доживјети завршетак своје историјске улоге;


Православље је и највиша наука из које произилазе друге науке или се чак друге „науке“ заснивају на њеном негирању. Та наука, као Божанско дјело не може бити уништена ни од кога. Тако гледано не може човјек  спасавати Православље, него управо вјерујући православни побјеђује непријатеља, побјеђује зло и спасава се. 

У данашње вријеме, које је пуно неправде и када непријатељ Православља има велику снагу (и због савремених технологија) велики је изазов и храброст бити православац али и велика утјеха и радост која извире из најдубљег смисла. Од велике је важности да Бања Луку као западну престоницу Православља подрже све православне цркве, не само што је оно саставни дио идентитета Срба који су већински на овом простору, него због тога што кроз Православље као науку и начин живота човјек постаје бољи и храбрији те се као такав може одупријети и највећем злу. Када је човјек добар, онда колико год да је лош друштвенополитички систем такви добри људи га чине хуманијим и праведнијим и обрнуто. Колико год систем био добар, лоши људи га злоупотребљавају и постижу оно што је супротно жељеном циљу доброг система. Вјерујући људи неће радити на постизању огромног личног материјалног богатства, већ ће дјеловати у правцу стварања солидарнијег и бољег друштва, чинећи ктиторска и задужбинарска дјела. 

Колико је важна вјера и вјерујући човјек најбоље се види у краху социјалистичког система, којим се покушало доћи до хуманог и равноправног друштва али одбацујући Бога, то је био само покушај који је довео до своје негативне супротности. 
Срби и сви други подржавајући Бања Луку као западну престоницу Православља исписаће важну страницу у Књигу историје човјечанства, јер ће она као таква бити важна за једниство Републике Српске, као и за јединство српског народа са једне и друге стране Дрине. 

Нека је срећан празник.

Христос се Вазнесе!

 
 
 
СНП - Избор је наш

Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com