Саопштење поводом тешке ситуациjе православних верника Московске Патриjаршиjе у Украjини

22.04.2020. год.

Сасвим недавно група православних канонских верника из Украjине посетила jе Србиjу, Црну Гору и Албаниjу. Том приликом верници су поред посете Цркава и манастира имали и сусрете с Црквеним великодостоjницима СПЦ. 
 
У oвим разговорима било jе истакнуто да се у Украјини настављају кршења права верника Украјинске Православне Цркве Московске Патриаршије (УПЦ МП). У многим регионима ове земље украјинске власти и представници национвлних наоружаних формација користећи физичку снагу покушавају да натерају клирике и вернике УПЦ МП да пређу под јурисдикцију такозване «Православне Цркве Украјине (ПЦУ)» створене од стране украјинских аутокефалиста и Патријарха константинопољског Вартоломеја.
 
У садашњем тренутку кршења права православних верника су забележена у Волинској области где је незаконито поново регистровано 20 верских општина. Свештеници морају да служе у кућама или под отвореним небом. У селу Сусваљ Владимир- Волинског рејона принудно је преведен под јурисдикцију УПЦ Богородични храм. 
 
Настављају се покушаји одузимања храмова у Житомирској области  где су у децембру 2019. године били забележени покушаји одузимања Свето- Успенског храма у селу Успенка. 
 
8. децембра 2019. године у селу Грињава Верховинског рејона присталице «ПЦУ» су заузеле Свето-Успенски храм УПЦ.
 
У Тернопољској области 3. јануара 2020. године око 120 представника «ПЦУ» је у току молитве упало у двориште црквене куће у селу Стенка Бучацког рејона. 
 
17. јануара 2020. године у току седнице обласног савета цркава и верских организација чиновници Сумске обласне  државне управе на ултимативан начин су изјавили представницима Сумске, Конотопске и Романске епархија о обавезном поновном регистровању верских општина УПЦ. Прес-служба Сумске епархије саопштила je о сталном притиску од стране државних службеника Сумске области према начелу припадности «погрешној» цркви. 
 
12. фебруара 2020. године архијепископ Александријски и Светловодски Боголеп је саопштио о томе да је Кировоградска обласна државна управа без сагласности верника поново регистровала две верске општине Александријске епархије УПЦ, наиме Свето-Покровска општина села Чечелијевка  Петровског рејона и и Свето-Николајевска општина Александровског рејона.
 
22. и 23. фебруара 2020. године у селу Машја Костопољског рејона Ровенске области присталице ПЦУ су покушавале да застраше игумана и парохијане Свето-Јовано-Богословског храма, разбили су прозор у кући свештенослужитеља и засули јајима просторију општине УПЦ. Сукоб у селу Машја траје већ око годину дана. За то време уз толерисање локалних власти присталице «ПЦУ» су у више наврата правиле провокације у селу и пребијале људе.
 
Забележено је деловање радикала приликом насилног одузимања  Свето-Николајевског храма у селу Бирки Александријске епархије. На Буковини верници УПЦ села Михаљча у току године претрпели су много малтретирања за веру – пребијање, клевету, унижавање, булинг деце у школи, судске тужбе.
 
У селу Будераж Здолбуновског рејона Ровенске области се наставља насилно одузимање Свето-Покровског храма УПЦ од стране присталица «ПЦУ».
 
Забележени су покушаји одузимања храмова УПЦ од стране присталица «ПЦУ» Ивано-Франковској епархији у селима Пробојновка и Грињава Верховинског рејона Ивано-Франковске области.
 
У селу Грињава представници «ПЦУ» су заузели комплекс храмова УПЦ и у току два месеца ускраћују приступ  храму игуману и верницима.
 
Ситуација са правима православних верника у Украјини појачава раскол у православном свету и недопустива је у демократској и слободној држави каквој тежи да постане Украјина. Дејства украјинских власти и нападача радикалних организација у земљи су у супротности Општој Декларацији о правима човека, Уставу и важећем закону Украјине.
 
Забринутост изазивају следећи чиниоци:
 
Насилно одузимање храмова УПЦ МП од присталица ПЦУ које прати пребијење верника и представника свештенства. 
Претње од стране украјинских власти да се употреби насиље према свештенству и верницима УПЦ МП.
 
Незаконито поновно регистровање црквених општина УПЦ МП као и превођење храмова под јурисдикцију ПЦУ без сагласности парохијана. Овај процес подржавају политички ангажовани украјински судови и локалне власти. 
 
Представници ОЕБС су упознати са ситуацијом на терену. Они су више пута добијали сигнале од парохијских општина УПЦ о кршењу права верника. Међутим, није дошло до активних дејстава са њихове стране.
 
Нерад  Адмистрације Председника Украјине и Скупштине. Свештенство и верници су се више пута обраћали председнику В. Зеленском, Влади и Скупштини са молбом да се предузму мере за поправљање ситуације са правима верника. Међутим, изузев неких случајева на терену, парохије и верници УПЦ МП настављају  да трпе претње одузимања и физичког обрачуна. 
 
У овим приликама  власти Украјине предузимају напоре да скину са дневног реда Управе Врховног Комисара УН за права човека питања о масовним кршењима права верника Украjинске Православне Цркве Московске Патријаршије. 
 
Молимо вас да предузмете мере за заштиту права верника УПЦ МП у
 
Украјини и ставите до знања властима ове земље да наведена ситуација не одговара принципима ОУН, основним критеријумима демократске државе коју се труди да подигне Председник Украјине Владимир Зеленски.
 
 
 
 
СНП - Избор је наш

Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com