Заједничке активности НВО Public Аdvоcаcy и СНП – Избор је наш у међународним организацијама, а у вези заштите интереса православних вјерника

26.11.2019. год.

Представници за религијска питања невладине организације СНП - Избор је наш и невладина организација Public Аdvоcаcy која се бави заштитом интереса православних вјерника, узели су активног учешћа у раду конференције ОЕБС-а посвећеној слободи права хришћана на мирно вршење молитвених окупљања и вршења богослужења.

Преносимо извјештај са тих активности.

NGO PUBLIC ADVOCACY/ECOSOC UN

О КРШЕЊУ ПРАВА ВЕРНИКА УПЦ КОЈА СЕ НАВОДЕ У ОЕБС-У У КОНТЕКСТУ КРШЕЊА ПРАВА НА МИРНА ОКУПЉАЊА


21. и 22. новембра 2019. je у Бечу одржан додатни састанак ОЕБС-а о људској димензији (Supplementary Human Dimension Meeting). На састанку су присуствовали представници држава учесница ОЕБС-а и представници међународних невладиних организација. Главна тема састанка била је омогућавање државама слободе мирних окупљања.

Током састанка, NGO “Public Advocacy” је скренула пажњу ОЕБС-у, државама учесницама, међународним организацијама и организацијама за људска права на проблем кршења права верника Украјинске православне цркве, чије се право на вероисповест остварује, између осталог одржавањем окупљања током јавних богослужења. Конкретно, у изјави шефа НВО Денисова О.С. су била дотакнута питања неистраживања кривичног поступка о кршењу права учесника у Свеукрајинском крсном ходу 2016. године. Тада је дошло до грубих кршења права на мирно окупљање верника УПЦ, који су добијали претње у вези са својим учешћем у Крсном ходу. Конкретно, у Одеској области, под претњом пожара, блокирани су аутобуси ходочасника који путују на миран скуп, о чему је било дато званично саопштење Одеске епархије УПЦ

У 2019. години право верника УПЦ на мирна окупљања у јавним богослужењима такође наставља да се крши, јер многобројна насилна плењења храмова не доприносе правилном остваривању права на мирна окупљања верских заједница.

С тим у вези, држави Украјини је препоручено да појача рад на повећању заштите права на мирна окупљања током јавних богослужења верника УПЦ.

Раније је као резултат апела NGO Public Advocacy Савету за људска права УН и након преговора са Специјалним известиоцима УН, влади Украјине је послата комуникација по питањима о кршењима права верника у Свеукрајинском крсном ходу 2016. године. Ову комуникацију је, између осталог, потписао Специјални известилац УН о праву на слободу мирног окупљања и удруживања. На такав начин међународна заједница је већ изразила забринутост због кршења права верника у Украјини.

Са своје стране, NGO Public Advocacy наставиће да обавештава међународну заједницу о положају православних заједница у Украјини и захтеваће наставак истраге кршења права верника УПЦ у свим категоријама кривичних дела.

NGO PUBLIC ADVOCACY/ECOSOC UN
ОРГАНИЗАЦИЈА ЗА ЉУДСКА ПРАВА СЕ ИЗБОРИЛА ЗА ОДЛУКУ ОДБОРА УН О ЗАБРАНИ ИЗБАЦИВАЊА ИВАНО-ФРАНКОВСКЕ ЕПАРХИЈЕ УПЦ ИЗ СВОЈЕ ВЛАСТИТЕ ЗГРАДЕОдбор за људска права УН (Human rights commettee), у складу са додатним протоколом Међународног пакта о грађанским и политичким правима, испитала је притужбу о кршењу права верске заједнице УПЦ и обавезао државу Украјину да не избаци вернике УПЦ из њихове зграде на адреси Ивано-Франковск, ул. Черновола 6 и 6б.

Апел међународном ауторитету покренула је организација за заштиту људских права NGO “Public Advocacy” (НВО “Јавно заступање”) у име архиепископа Ивано-Франковске и Коломијске епархије Серафима (Василија Зализницког), који је такође поглавар верске заједнице која обавља богослужења у храму, а која је постала предмет судских тужби.

Како је објаснио поглавар NGO “Public Advocacy” Денисов О.С.: “ми већ дуже време посматрамо систематска кршења права верника УПЦ и не видимо одговарајућу реакцију државе да заустави та кршења. Стога је наша организација током 2019. године почела да упућује директне апеле међународним инстанцама и како у име НВО тако и у име оштећених како би ојачала законски рад на заштити оштећених УПЦ. Случај о избацивању Ивано-Франковске епархије и верске заједнице УПЦ из властите зграде је резонантан, јер су државни органи предузели директне кораке за исељавање верника из зграде коју поседују од 1991. године. 14. новембра 2019. године покренут је извршни поступак чији је циљ избацивање верских организација УПЦ из храма. И то упркос чињеници да је заједница УПЦ добила судску парницу о раскиду уговора о коришћењу храма, које је покренула државна администрација. На такав начин смо утврдили да су кораци које државни органи предузимају како би иселили вернике јасно дискриминирајући - и одлучили смо да се обратимо надлежним међународним инстанцама како би предузели конкретне мере за заштиту верника. Као резултат тога, Одбор за људска права УН је донео образложену и правичну одлуку и сада се верници УПЦ не могу бити исељани из њихових властитих зграда."

Припрема правних докумената за овај случај је обавила адвокатска канцеларија "Денисов и Партнери" која се бави заштитом интереса верника у име невладине организације “Public Advocacy” која има консултативни статус при Економском и социјалном савету УН.

Раније је организација за људска права “Public Advocacy” одржала у канцеларијама ООН и ОЕБС бројне међународне догађаје уз учешће дипломата и међународних организација о заштити права верника у Украјини, Црној Гори, Северној Македонији и на Блиском Истоку.СНП - Избор је наш


Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com