Питање Космета значајно и за друге народе

30.01.2007. год.

Председник Србског народног покрета "Избор је наш", Дане Чанковић, указао је данас да је значај одређивања статуса Косова и Метохије не само за Србију и српски народ, него и за многе друге народе у свету.

Чанковић је, на конференцији за новинаре у Међународном прес центру Тањуга у Бањалуци, рекао да би евентуално решење статуса Косова као независне државе постало правило и за све друге народе.

Он је рекао да се Албанцима на Косову не сме дозволити да имају незавосну државу, "јер би их то охрабрило да дестабилизују и Македонију и Црну Гору и да од њих отму део територије", додајући да би у том контексту те две земље "нестале као државе".

Чанковић сматра да државе у окружењу, ради себе, треба да утичу да Косово остане у саставу Србије, јер би се на тај начин пошовало међунаордно право.

-Ако Косово постане независно, онда ништа неће бити исто, оценио је он и додао да су тим поводом упутили отворени апел лидерима политичких странака и амбасадорима у БиХ.

Чанковић каже да апелом траже помоћ за остваривање права народа за самоопредељење и на избор у којој и каквој држави желе да живе.

-Ово је једна врста припреме за инцијативу Србског народног покрета "Избор је наш" да УН и ЕУ организују међународну конференцију за Балкан на којој би се одредило и ко има право на самоопредјељење, уважавајући међународно и историјско право", казао је Чанковић.

Он је рекао да храброст за овакво обраћање лежи у чињеници да је у претходном периоду више од 50.000 грађана подржало инцијативу за издвајање РС из "наметнуте БиХ".

Представници Србског народног покрета "Избор је наш" позвали су и парламент РС да одбране знамења РС, грб и химну, који су укинути одлуком Уставног суда БиХ, и да одлуку препусте народу, да се демократским путем, реферндумом, изјасне о том питању.


Тањуг


Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com