Медведев: Москва није сигурна да је план Ахтисарија најбољи

29.01.2007. год.

Потпредседник руске владе Димитриј Медведев са скептицизмом је реаговао на план за решење статуса Косова који је представио специјални изасланик УН Марти Ахтисари. „Уопште нисмо сигурни да је та опција најбоља”, рекао је Медведев новинарима у швајцарском одмаралишту Давос, где се одржава Светски економски форум. „Потребно нам је да пажљиво размотримо предлог”, рекао је Медведев. Механизам за решавање проблема Косова и Метохије треба да буде примењив и приликом решавања других „замрзнутих конфликата” у свету, истакао је Медведев. Он је рекао да проблеме као што је косовски не треба решавати изоловано од ситуације са другим „замрзнутим конфликтима” у другим областима света.

РАДОЈИЧИЋ: ИЗДВАЈАЊЕ КОСМЕТА ИЗ УСТАВНО-ПРАВНОГ ПОРЕТКА СРБИЈЕ БИО БИ МЕЂУНАРОДНИ ПРЕСЕДАН

Председник парламента Републике Српске Игор Радојичић истиче да Космет није само унутрашње питање Србије, иако се непосредно тиче Београда. „Ово питање може да представља преседан у међународним односима и има утицај на регионалну стабилност и унутрашње односе у многим земљама”, рекао је Радојичић у интервјуу „Гласу Српске”.

Он каже да би свако унилатерално признавање независности Космета или покушај наметања независности територије која никад није била држава, сигурно отворило слична питања широм Европе. „Тога су свесне многе земље са федералним уређењем које се опиру настојањима оних земаља које се под утицајем јаког албанског лобија залажу за радикалнија решења за Космет.

Његово евентуално издвајање из уставно-правног поретка Србије био би међународни преседан, који би могао да се примени и на другим местима”, рекао је Радојичић.

Према његовим речима, питање статуса Косова има регионалну па и европску димензију. „Међународна заједница од доласка на Космет па до данас није ни приближно остварила резултате какве је на пољу стабилизације и демократизације остварила у БиХ. На Космету нису спроведени стандарди који би омогућили слободу кретања и заступљеност грађана и етничких група у институцијама власти”, рекао је Радојичић.

Он каже да су институције Космета још увек далеко од онога што се у Европи сматра демократском организацијом. „Доношење или наметање решења које би ишло у корист Космета (Албанаца) била би у ствари награда за неспровођење мировног плана”, рекао је Радојичић.


Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com