Спокој Мире Марковић

20.04.2019. год.

Помисао на смрт је велика духовна терапија, али и морална. Са њом се духовно уздижемо, лакше разумијемо друге, будемо бољи. Или падамо... Мислимо да је зслужила и горе... Да труне у затвору.

Наш народ каже „Нека се смирила, намучила се јадна“. И заиста, могуће да је Мира Марковић читав свој живот патила. Сазнање да јој је мајка, Вера Милетић, стријељана, а онда послије Другог свјетског рата и проглашена издајником партије и народа и народа, наносило јој је бол, не као да се тај догађај одвијао прије двадесет до педесет година, већ управо као да се то дешава данас, сада. И тај цвијет у коси, по жељи мајке, који је носила, био  је жива веза између њих двије, мајке и кћерке.

Када је имала нешто више од годину дана, њену мајку Веру су партијски руководиоци одвели у окупирани Београд, да изврши партијски задатак. Одвели у сигурну смрт, а имала је 23 године и кћерку Миру. Партијски руководиоци су остали и живи и прогласили се народним херојима. Понекад су потребне и жртве. Али од других тражити скоро немогуће, а себи гледати кроз прсте, не иде. А Вера се жртвовала за више циљеве. И онда, када није могла више да издржи мучење, проговорила је и издала своје партијске другове.
Мира је одрастала са мајчиним родитељима, када је имала четрнаест година умрли су јој бака и дјед. И тада спознаје оца, стиче своју нову породицу. Колико јој је значила та породица и спознаја у адолесцентном добу „да није репа без коријена“, показује и чињеница да се није одрекла презимена  те породице и у моменту када се удала за вољеног човјека, Слободана Милошевића. Потребно нам је смирено размишљање, да спознамо да смо сви за све одговорни. И за лоше и за добро. Да „уђемо у њену кожу“. Тако ћемо и себе довести у ситуацију и представити се на начин да нам други опросте, јер, ко је без гријеха...

Слободан Милошевић и Мира Марковић

Прекинимо круг осуде и кажњавања и започнимо круг покајања и праштања. Биће нам свима боље. А њој, Мири Марковић, цвјетање липе, нека не буде цвјетање само једне. Оне из врта у Пожаревцу. Нека осјети како миришу све липе, и нека и он и она, Слобо и Мира почивају у вјечном миру.

 

 

Аутор текста је Дане Чанковић, предсједник СНП - Избор је наш


Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com