Отворено писмо Предсједници Републике Српске, Предсједнику Владе и Предсједавајућем Предсједништва БиХ у вези правосуђа као рак-ране у друштву

17.12.2018. год.

Покрет Избор је наш пре свега жели да свима Вама пожели успјех у будућем раду на Вашим функцијама, на које су Вас изабрали грађани Републике Српске, а што је, и част и обавеза.

У предизборно вријеме Покрет је подржао националну политику предсједника СНСД-а Милорада Додика. И управо та чињеница још више нам даје заправо да замолимо, Вас Предсједнице Републике Српске, Жељка Цвијановић, Вас Предсједниче Владе, Радоване Вишковићу и Вас Предсједавајући Предсједништва БиХ, Милораде Додику, да обратите пажњу на криминалне појаве у правосуђу.

Двадесетак година врши се велика неправда над српским породицама које су мијењале своју имовину на релацији Република Српска – Бошњачкохрватска Федерација и Хрватска и то искључиво криминалним судским пресудама. Многе српске породице већ су избачене из имовине које су добиле уговором о замјени некретнина, а исти су, у највећем броју, урадили по закону и уз добровољност обеју страна из уговора. Судије су само на основу такозваних „општих околности“ поништавале уговоре о замјени некретнина, бранећи тако своју пресуду и одлуком Високог представника Волфганга Петрича, да је он тако „наредио“. Таквим пресудама, изазвали су немјерљиву штету српским породицама, које ништа погрешно нису урадиле и створиле околности у којима је било убистава и самоубистава а трауме са штетним посљедицама и данас многе породице носе.

То је само једна врста проблематике у правосуђу, за кога јавност каже да је „рак-рана друштва“.  И другим криминалним судским пресудама нанесена је материјална, милионска штета  друштву и Републици Српској. Када криминал и корупција уђе у правосуђе и када судије, они који требају бити примјер части, поштења и угледа у друштву, постану криминалци, то је тада најтежи пораз друштва. Судије – криминалци, не могу и не смију бити заштићени, у овом случају, од лицемјерног става да је судство независно. Оно, правосуђе, не може бити независно од истине и правде, а и те како зависно од криминала и корупције.

Подразумијева се да има и часних и поштених судија и њима у оваквом времену,  износимо похвале, али зашто и они не дигну свој глас, како би одбранили једну од најважнијих професија у друштву и  на крају скинули „љагу“ и са себе. Тек тада, очишћено од криминала, судство може и треба бити независно.

Свјесни да су пред Вама велики изазови и искушења, па и проблеми у вези преламања глобалних утицаја на нашим просторима, износимо мишљење да је од пресудне важности, да Ви као неспорни ауторитети, али и због функције коју обављате, одредите се према таквом девијантном правосуђу. Обичан човјек скоро да не зна да ли судије доносе такве криминалне пресуде само због личног интереса или, с обзиром да је то узело маха, да можда није у питању системско рушење Српске. Надамо се да ће Ваше одређење према девијантним појавама у правосуђу спријечити могућу злоупотребу огромног незадовољства обичних људи од страног фактора, у смислу рушења Републике Српске.

Дајте подршку обичном човјеку, оном који је гинуо за Српску,  да учествује у стварању околности које ће све подстаћи да буду бољи, поштенији и професионалнији, свако у свом послу, за добробит читаве Српске. А не оне, попут оног судије који је потписнику овог отвореног писма рекао „Гдје је добро ту је и домовина“, показујући на тај начин морални и родољубиви карактер своје личности.

Често „безазлени догађаји“ буду она кап која је прелила чашу.

Нека Бог чува Српску.


Дане Чанковић, предсједник СНП – Избор је наш


Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com