Поводом забране уласка руском писцу Прилепину у БиХ

24.08.2018. год.

24.8.2018.

Покрет осуђује забрану уласка у БиХ држављанину Русије, Евгенију (Захару) Прилепину, који је на позив руководства Народне библиотеке Бања Луке требао бити почасни гост 53. Кочићевих дана.

Такав непријатељски чин увреда је Републици Српској и атак на братске односе српског и руског народа. Необјашњива и дубоко забрињавајућа је чињеница да су у том акту забране уласка у БиХ, писцу Прилепину учествовали и српски представници у заједничким институцијама БиХ.

Тај чин никако се не смије тумачити само као правна одлука и забрана уласка у БиХ једном појединцу. Он је много више од тога. То показује да и у оваквој БиХ, и због слабости појединаца, који су нажалост српски представници у заједничким институцијама, може доћи до гажења достојанства и воље институција Српске. Узимајући у обзир да постстоји „црна листа“ на којој се налази још држављана Руске Федерације, можемо закључити да та забрана представља почетак процеса спрјечавања сваког руског утицаја на нашем простору.

Само учешће писца Прилепина у животу Доњецке Народне Републике никако не може бити разлог за забрану уласка у БиХ, поготово то не може бити за српске представнике, јер Доњецка Народна Република својеврсна је Република Српска.

Евгениј Прилепин је свјетски познати писац који воли свој народ, филолог, публициста, уз то и продуцент, телевизијски водитељ, репер и глумац.

Посебно забрињава чињеница да се са једне стране забрањује улаз у БиХ једном писцу а са друге „легално“ улази велики број Енглеза, припадника војске, како би ако затреба, исценирали протесте па и сукобе у Српској а онда наметнули „мир“ и мијењали изборну вољу народа.

Покрет сматра да Народна скупштина Републике Српске треба да затражи одговорност од српских представника који су омогућили да дође до тог непријатељског чина.  Ако се ништа не предузме по том питању, онда ће то значити да им није стало до његовања руско-српских односа и могуће је очекивати велике негативне посљедице  по Републику Српску.

 

СНП – Избор је наш


Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com