Због покушаја стварња аутокефалије у Украјини расте политички притисак на Помјесне Цркве

13.07.2018. год.

Покрет сматра да се води дугачак и сложен процес разбијања основних религија (поготово Православља и истинског система вриједности) и држава. Тај процес, вођен од противрелигиозног свјетског центра моћи који кроз законе намеће и озакоњује накарадност, изопаченост, лаж, није доживио своју кулминацију.

Због пресудне важности државе и религије за свеопште добро човјека и народа, Покрет ће објављивати низ текстова са том тематиком.

Текст број IV

Због покушаја стварња аутокефалије у Украјини расте политички притисак на Помјесне Цркве

Недавно су украјински "патриоти" тачније националисти објавили Патријарха Српске Православне Цркве Иринја непожељном особом на територији Украјине, тако што су његово име ставили на «црни списак» екстремистичкога сајта "Миротворец".

Патријарх Иринеј се јасно заложио за заштиту канонског Православља. Он је отворено и безкомпромисно објавио свој став по питању очувања  канонске Украјинске Православне Цркве Московске Патриаршије на чијем челу се налази миторполит Онуфрије (Березовски). Том приликом Његова Светост осудио је намјере ресколночких група које за циљ имају стварање неке јединствене помјесне цркве у украјини, које би довеле до свеопштег хаоса и још дубљих подјела међу милионима украјинских вјерника.

Посебну опасност и забринутост изазива чињеница да расколничке тенденције у Украјини налазе активну и отворену подршку од стране владајућег режима у Кијеву. Ми примјећујемо све веће и лицемјерније мјешање државних власти у питања искључиво црквене компетенције. Нама Србима и те како добро позната и болна пракса - кад политичари  презирајући све норме канонског црквенога права, мешају појмове и стварност истинске (канонске) Цркве и мноштва расколничких организација, које називају себе "православним Црквама" или деноминацијама. Државни чиновници који слијепо испуњавају етнофилитичке указе из Кијева - желећи да по сваку цијену измјене јавно мњење у корист стварања неке нове  Јединствене помјесне цркве.

Као резултат некомпетентних и кривичних дела од стране украјинске власти на територији Украјине настала је сада квалитативно нова ситуација. Она у многоме подсећа на оштру ситуацију у Босни и Херцеговини, у Црној Гори или Македонији, где је под предлогом борбе против "српског доминирања", са "владавином српског етноса" власти бивших југословенских република, које су водиле западне политике НАТО и ЕУ, почеле да граде цркве по етничком значењу. Српска Црква је захваљујући оваквим подмуклим манипулацијама била је подељена,, а последице ове подјеле не само да нису до дан данас правазиђене, него су отишле у још већи амбис., Због тога је основни циљ твораца раскола - подјелити, завадити а затим уништити Цркву. У суштини фашистичка методологија рада.

Властима многих балканских земаља није потребно Царство Христово, него царство земаљско, земаљски рај - овде и одмах сада. По овоме принципу дејствују и политичари у Украјини, јер дају директна наређења да се ова али она личност, било даје цивил или свештено лице унесе у црни списак непожељних особа.  Мода на различиту врсту санкција, било да је ријеч о западним или неким другим - темељно је ушла у политичку праксу у Улрајини.Због тога је и историја Патријарха Иринеја са екстремистичким сајтом  "миротворцем" директан удар политичке елите из Кијева на цијелу српску Цркву и њене вјернике.

Важно је такође схватити да уношење имена патријарха Иринеја у црни списак, свједочи о чињеници да покушаји да се уништи Православна Црква у Украјини припадају искључиво политичкој елити из Киева, којој директно управља предсједник Порошенко. Да је пракса притиска господина Порошенка узела великога маха потврђују и у Васељенској Петријаршији, која је истакла да се покушај добијања томоса о аутокефалији био директно упућен преко притисака Свјетскога конгреса украјинаца. Нема никакве сумње да се ова агресивна политика застрашивања и притиска неће преносити и на друге поглаваре Помјесних Православних Цркава који предано чувају јединство Правослвне вјере и Цркве.

 

 

СНП - Избор је наш


Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com