Представници заједничких институција БиХ да добију текст Дејтонског споразума

25.10.2017. год.

Да би се разјасниле нејасноће око надлежности установа ентитета и заједничких органа БиХ, па и о значају Резолуције Народне скупштине Републике Српске о војној неутралности, Покрет предлаже да се оригинални текст Дејтонског споразума преведе на наш језик и да се подијели свим представницима у заједничким органима БиХ и ентитетима.

Разлог је произвољно тумачење Анекса IV Дејтонског споразума, који суштински представља Устав дејтонске БиХ, која је настала тим међународним уговором.

Несумњиво, да се све одлуке у заједничким органима, изузев Уставног суда БиХ, доносе консензусом. Једино у Уставном суду БиХ одлуке се доносе простом већином и захваљујући томе тројица страних судија пресудно утичу на доношење одлука које су често антидејтонске. Доношење одлука, консензусом, као и формирање заједничких органа, принципом паритета – једнаке заступљености три народа и два ентитета, су необориви аргументи да је БиХ државна заједница са заједничким а не централним органима и суверенитетом у ентитетима.

Предсједништво води спољну политику, али у суштинским стварима је посебно дефинишу ентитети. Уколико је нека предложена одлука у Предсједништву БиХ спорна, тада је српски члан Предсједништва у року од 48 сати прослеђује Народној скупштини Републике Српске, која је у року од 72 сата усваја или одбацује, што истовремено постаје правоснажно и коначно и за Предсједништво БиХ. Подразумијева се да исто могу урадити и друга два члана Предсједништва  према Скупштини Федерације БиХ. То је чињеница и доказ да је највише право одлучивања у ентитетима, Федерације БиХ и Републике Српске.

Дефинитивна одлука о приступању НАТО-у или не мора се наћи у заједничким институцијама, а оне морају слиједити одлуке ентитета и три конститутивна народа. Уколико би се десило да српски представници у заједничким органима гласају противно Одлуци Народне скупштине, а самим тим и српског народа, то би се дефинисало као велеиздаја, чије правне посљедице, сигурно, ни на који начин не би прихватиле установе Републике Српске и српски народ.

На крају, не постоји ни један закон, одлука, која је изнад слободе једног колективитета, народа, и која угрожава његове интересе, а да се не могу ставити ван снаге.  У том смислу, Покрет подржава ону иницијативу која говори о враћању надлежности ентитетима које су под притиском пренесене на ниво БиХ и укидању агенција и установа које су тако формиране, а скоро да немају никакве резултате, а троше огроман новац грађана Федерације БиХ и Републике Српске.

 

СНП - Избор је наш

 

ПОВЕЗАНО:

Удар на Републику Српску

Шта је нама Босна и Херцеговина


Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com