Валентин Инцко својом изјавом дестабилизује регион

12.01.2017. год.

Инцкова изјава да би због прославе Деветог јануара неки се могли досјетити и почети славити 10. април, дан када је основана Независна држава Хрватска, дестабилизује читав регион и разоткрива његове жеље и однос према Републици Српској. Он, заправо, том изјавом прижељкује и подстиче „повампирење“ НДХ, а знајући на којој се територији та усташка држава простирала, и уништење Републике Српске.

Република Српска је настала 9. јануара 1992. године и била је учесник у преговорима у Дејтону, на начин да ју је заступао предсједник СР Југославије Слободан Милошевић, и то одлуком Народне скупштине Републике Српске. 

Међународним уговором 1995. правни суверенитет који је до тада Српска имала само је међународно верификован. Дејтонска БиХ (конфедерација) је настала међународним уговором, тако што су Федерација БиХ и Република Српска пренијеле дио својих права и обавеза на заједничке институције БиХ, а суверенитет, као највише право, остало је у ФБиХ и РС. Дакле, БиХ ентитет Република Српска има правни континуитет са Српском Републиком насталом 9.јануара 1992. године.

Наведене чињенице негирају жељу Валентина Инцка да се  настанак РС веже за датум 21.11.1995, када је настао Дејтонски споразум, и да се Дејтонска БиХ стави изнад Федерације БиХ  и Републике Српске. Суштина је обрнута. Ентитети, Федерација БиХ и Република Српска, суштински одлучују о саставу заједничких институција БиХ и аминују њихове одлуке.


СНП – Избор је наш


Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com