Саопштење поводом могућих одлука Уставног суда БиХ

26.11.2015. год.

Све док постоји нелегитимна Одлука о конститутивности сва три народа (бошњачког, српског и хрватског) и у ФБиХ и у Републици Српској, политичари из Сарајева могу правно оспоравати Дан и крсну славу Републике Српске, па и само њено име.

9. Јануар је Дан Републике Српске и њена Крсна слава Свети архиђакон Стефан. Српски политичари, ако одустају од те чињенице, да је 9. јануар и Крсна слава, онда се може тумачити да су против Републике Српске као такве и они се повинују жељама политичара из Сарајева.

Суд странаца - Уставни суд БиХ највјероватније ће донијети одлуку којом се оспорава Дан Републике Српске и њена Крсна слава. У правном смислу она ће се заснивати на нелегитимној Одлуци о конститутивности сва три народа (бошњачког, српског и хрватског) и у ФБиХ и у Републици Српској. Управо је та одлука извориште проблема и других штетних одлука  (укидање химне Боже правде и грба Немањића). Зато установе Републике Српске  одлуку о конститутивности сва три народа у Републици Српској требају ставити ван снаге, тим прије што се тако нешто не налази у Анексу IV Дејтонског споразума (Република Српска је ентитет српског народа и националних мањина), што су против те одлуке гласали представници два од три народа у БиХ и што она у коначници, не представља истинито стање.

Бошњаци и Хрвати као конститутиван - државотворан народ нису створили Републику Српску, као што српски народ није створио ФБиХ. Стављањем ван снаге одлуке о конститутивности, враћамо се изворним принципима  Дејтонског споразума, а штетне одлуке, па и пренос овлашћења са нивоа Републике  Српске на ниво БиХ, падају „као кула од карата“.  Такво стављање ван снаге Одлуке о конститутивности ни на који начин не значи промјену у формирању и одлучивању заједничких институција БиХ. Све је ту дефинисано  Дејтонским споразумом и то принципом паритета, једнаке заступљености, као и начином одлучивања, принципом консензуса. Једино у Уставном суду БиХ доносе се одлуке већином, али нажалост пресудну улогу у доношењу одлука Уставног суда БиХ имају тројица судија странаца.

Уколико српски политичари јединствено не уђу у процес стављања ван снаге одлуке о конститутивности, убрзо се, и то правно утемељено, може очекивати и одлука о укидању имена Република Српска. То би значило крај постојања воље-права српског народа на овим просторима.


СНП - Избор је наш

 


Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com