Поводом дискусије ко је заслужан за стварање Републике Српске

18.11.2015. год.

Република Српска је настала 9. јануара  1992. године, тако што је највише политичко тијело донијело декларацију о проглашењу Републике Српске. То је државотворна одлука, и уз чињеницу да су политичке власти на одређеној територији успоставиле ефективну власт, законодавну, извршну и судску, може се сматрати да је Република Српска као друштвено-политичко-правни субјект, држава, постала реалност. То је од суштинске важности и у политичком смислу јер потврђује чињеницу да се у једном процесу бивша СР БиХ изласком из Југославије распала и да новонастала БиХ (1. април 1992. године) нема правни континуитет са бившом СР БиХ.

Да, Република Српска се у борби бранила и одбранила, касније развијала и изграђивала. Некад успјешно, некад мање успјешно, а богами некад и разграђивала (пренос овлаштења са нивоа Републике Српске на БиХ).  У одбрани Републике Српске у рату, пресудну улогу су имали борци, нарочито они који су дали своје младе животе за отаџбину Српску. Зато им отаџбина мора бити захвална и омогућити им достојанствен живот (породицама погинулих, ратним војним инвалидима и борцима), али то не значи да они требају „сједити скрштених руку“, и да им држава све обезбиједи.  И управо је предсједник БОРС-а најодговорнији да у сарадњи са институцијама Републике Српске то обезбиједи.

Политичка и војна власт не смију бити одвојене цјелине које се међусобно супротстављају. У уставу сваке државе стоји да и у рату цивилна власт има контролу над војском. Код нас, у току рата, политичку и цивилну власт сједињавала је једна личност, предсједник Републике Српске у функцији и врховног команданта.

За Републику Српску и народ није добро да се политичари и борци „надгорњавају“ ко је заслужнији за стварање Српске и ко на основу тога треба за себе остварити веће привилегије. Не требамо заслуге и права других бацати под ноге.

И политичари и борци су заслужни за стварање и одбрану Српске, свако на свој начин. И тим политичарима и тим борцима треба да будемо захвални. И једни и други  треба да имају посебне заслуге и права. Нажалост, неправде има  и њу треба исправљати. Свјесни смо да  међу истинским борцима, ратним војним инвалидима, па чак и породицама погинулих има лажних представљања...  Као и међу политичарима што има оних којима највиши интерес није био стварање и изградња Српске, него лични интерес. За Републику Српску и њене грађане најбоље би било  да и политичари и борци јединствено крену у изградњу  Републике Српске у сваком смислу. У супротном, уколико, уђемо у међусобне свађе довешћемо у питање и опстанак саме Републике Српске.

 

СНП - Избор је наш
Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com