У вези нелегитимног избора потпредсједника Федерације БиХ Милана Дуновића

10.02.2015. год.

Новоизабрани потпредсједник Федерације БиХ у рату је учествовао на страни тзв. Армије БиХ, а против већине српског народа. Његова таква одлука, чије ће интересе бранити и као Србин је легитимна.  Али није легитимно да он буде изабран без подршке већине у Клубу Срба Вијећа народа Федерације БиХ и то на функцију која по природи ствари то подразумијева.

И зато избор господина Милана Дуновића за потпредсједника  Федерације БиХ који треба да заступа интересе српског народа као конститутивног у Федерацији БиХ, представља сву политичку фарсу и лицемјерност политике на овим просторима. Тако нешто омогућено је одлуком Уставног суда БиХ о конститутивности сва три народа, бошњачког, српског и хрватског и у Федерацији БиХ и у Републици Српској.

Покрет, већ дужи временски  период, говори да је та одлука правно проблематична. Иако је легално донесена, она је нелегитимна,  јер су протв ње била обојица судија представника хрватског и српског народа. За ту одлуку гласали су само двојица судија, представника бошњачког народа и тројица судија странаца који заједно са по двојицом судија представника бошњачког, хрватског и српског народа сачињавају Уставни суд БиХ. Због те чињенице, Покрет је прије више година тај суд назвао судом странаца, тим прије што управо судије странци пресудно утичу на доношење одлука у таквом суду.  То је још значајније ако се дода чињеница да је Уставни суд БиХ заједнички орган у којем се одлуке доносе већином, док у свим другим заједничким органима БиХ (гдје нема странаца) одлуке се доносе консензусом, тј. да на сваку одлуку могуће је ставити својеврсни вето од стране представника српског, хрватског и бошњачког народа и њихових институција.

Зато Покрет сматра важним да се покрене поступак који би одлуку Уставног суда о конститутивности сва три народа и у Федерацији БиХ и у Републици Српској прогласио ништавном. И то, не само, што је правно проблематична, нелегитимна, што омогућава политичку фарсу и лицемјерну политику, већ и зато што је она у својој суштини непроводива.

Фактички, на простору бивше СР БиХ постоје националне територије које имају у политичком смислу снагу ентитета и на којима се налази један већински народ у односу  већем од 95 процената на друге.

Није нормално да неколико процената Срба, колико их има у Федерацији БиХ могу суштински одлучивати, па и стављати вето на разне економске пројекте, избор симбола идентитета и друго, тим прије што Клуб Срба у Вијећу народа ФБиХ у суштини не функционише, као што није нормално и да неколико процената Бошњака и Хрвата у Републици Српској на наведене начине дјелује. У случају Републике Српске најбољи примјер јесте што је неколико процената Бошњака и Хрвата помоћу коришћења тзв. виталног националног интереса оспорило жељу већинског српског народа да Република Српска има химну Боже правде и грб Немањића и фактички приморало Србе да имају друге званичне националне симболе.

Укидање одлуке о конститутивности омогућило би и укидање ентитетских вијећа народа која су сувишна, стварају проблеме и оптерећују буџет.

Из свих горе наведених разлога, прије или касније, на дневни ред ће морати доћи расправа о одлуци Уставног суда БиХ  о  конститутивности.

 

СНП - Избор је наш

 


Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com