Блокада новца док се не утврди чији је

12.10.2006. год.

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске преузела је јуче на себе наплату ирачког дуга према "Хидроградњи" из Пала у покушају да докаже да ово предузеће полаже право на 26,7 милиона долара у ирачким обвезницама, заробљених на банковном рачуну због спора са сарајевском "Хидроградњом".

Трочлана Владина Радна група у саставу Крстан Симић, Славко Митровић и Гордана Праштало покушаће да, послије разговора са свим странама, предложи расподјелу приспјелог новца, зарађеног прије рата на грађевинским пословима у Ираку.

"Наш циљ је да блокирамо исплату овог новца све док се не утврди чији је", саопштио је, послије јучерашње сједнице Владе, Антон Касиповић, потпредсједник Владе РС.

Обје фирме прије рата су чиниле саставни дио некадашње грађевинске фирме "Хидроградња", која је у рату подијељена на двије фирме.

Ирачке државне обвезнице са 2020. годином као годином доспјећа, које на тржишту данас вриједе око 70 одсто, пребачене су на рачун ЈУМБЕС банке у Београду јануара ове године. У јануару је новац, тврдећи да једини насљедник, од банке тражила "Хидроградња" из Сарајева, а мјесец дана касније и "Хидроградња" из Пала.

Банка је, послије интервенције "Хидроградње" из Пала, одлучила да замрзне исплату, док се Савјет министара не одреди коме припада новац. Иако постоји иницијатива, до сада није дошло до формирања комисије на нивоу Савјета министара БиХ, која би покушала да утврди колико новца коме припада.

"Иницијатива Владе је због тога добродошла и могла би да представља увод у тужбу Суду БиХ, којом бисмо тражили новац који смо зарадили у Ираку", рекао је Радојица Мандић, директор "Хидроградње" Пале.

Директор Мандић тврди да је Аднан Терзић, предсједавајући Савјета министара, служећи се фалсификатима, у априлу ове године покушао да се новац пребаци федералној "Хидроградњи".

"Он је банци послао допис којим тражи да се новац пребаци 'Хидроградњи' Сарајево, на основу мишљења министра финансија БиХ Љерке Марић. Међутим, у транскриптима са те 114. сједнице Савјета министара, види се само да га је Бранко Докић, министар саобраћаја питао 'шта је с тим новцем', а да му је он одговорио 'полако, ријешићемо'. Једва смо то зауставили, а Терзићу је запријећено кривичном пријавом", каже Мандић.

Терзићеву реакцију на ове тврдње јуче нисмо успјели добити, пошто се није јављао на мобилни телефон, а своју страну приче о потраживању из Ирака није дао ни менаџмент сарајевске "Хидроградње".

"Хидроградња", некад јединствено предузеће, прије рата је обављала велике грађевинске послове по Ираку. Процјењује се да им је Ирак укупно дужан око 100 милиона долара.

(Независне новине) 

Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com