Обележена 14. годишњица страдања Срба у Факовићима

05.10.2006. год.

БРАТУНАЦ, 5. октобра - Парастосом и полагањем венаца на гробљу у Факовићима код Братунца (Република Српска) данас је обележена 14. годишњица страдања 25 српских цивила које су убили припадници муслиманских јединица из Сребренице, под командом Насера Орића.

Поред убијених, рањено је више од 20 наших мештана, али би број жртава био далеко већи да многи нису благовремено кренули у бекство преко реке Дрине и спас нашли у Србији", рекли су данас представници месне заједнице Факовића.

Истовремено са нападом на Факовиће, муслиманске јединице из правца Сребренице су 5. октобра 1992. године напали и суседно село Бољевиће. Оба ова српска села су разорена, у њима је уништено више од 200 стамбених и других објеката, као и православна црква.
Истога дана муслимани су напали још два српска села, али на сасвим супротном селу општине Братунац - Магашиће и Загоне, у којима су убили осам цивила.

Представници Борачке организације Братунца, који су на гробљу у Факовићима положили венце, подсетили су да осим Орића, кога је Хашки трибунал осудио на две године затвора за те ратне злочине, још ниједан Бошњак из Сребренице није одговарао.

 


 

О истом догађају Глас Српске пише:

БРAТУНAЦ - У Факовићима код Братунца јуче је обиљежена 14. годишњица страдања 25 српских цивила из овог села, које су муслиманске снаге из Сребренице звјерски побиле а затим спалиле 5. октобра 1992. године. Парастос, први пут након рата, служио је на мјесном гробљу у овом селу свештеник Слободан Лазић.

Подсјећајући на страдање Срба у Факовићима, предсједник Предсједништва Борачке организације у Братунцу Новак Мићић рекао је да су тог дана јаке муслиманске снаге из Сребренице, предвођене хашким осуђеником Насером Орићем и његовим помоћником Зулфом Турсуновићем, из свих праваца напале ово и сусједно село Бољевиће.

- Овом, најжешћем нападу на Факовиће и села поред Дрине, претходила су потпуна уништења околних села - Ратковића и Дучића - која припадају сребреничкој општини, те Сеоне и Млечве у братуначкој општини. У Факовићима су спалили већину од 25 убијених српских цивила - истакао је Мићић, додавши да је 5. октобра прије 14 година рањено 20 мјештана.

Новка Николић, у чијој кући је изгорјело осам цивила, рекла је да је већина мјештана, убијених 5. октобра, сахрањена у Бајиној Башти, у Србији, јер се у село - након крвавог пира - није могло ући.

- Брала сам кукуруз у њиви поред Дрине, када је у подне почео напад. Напали су нас са свих страна. Сакрила сам сам се у један жбун поред ријеке, мислећи да ће и тај напад, као и неколико претходних, брзо проћи. Нисам ни слутила да је моја кућа запаљена и да је у њој изгорјело осморо људи - присјећа се Новка кроз сузе и наводи имена родбине, која је трагично окончала живот тог дана.

- У кући су били мој свекар Милован, дјевер Петко и јетрва Ћуба, двадесетогодишњи син моје заове Мирослав Ивановић, браћа Радомир и Радоје Марковић, Радојева супруга и Ђоко Ђокић - рекла је Новка Николић.

Свједок стравичних догађаја у Факовићима био је и овдашњи управник поште Славољуб Жикић, који је тог дана заробљен и одведен у сребренички затвор.

- Ухватили су ме док сам покушавао да спасим сестру из куће која је горјела. Док су ме ударали и везивали неку жицу око руку на леђима, препознао сам Зулфу Турсуновића из сребреничког села Сућеска, који је у наше село дошао на бијелом коњу. Неки су ми псовали четничку мајку, а било је и страних војника, који су говорили језиком који нисам разумио - подсјетио је Жикић и истакао да је за непуна два мјесеца у заточеништву Насер Орић четири пута долазио у затвор. Жикића су стражари, послије сваке посјете ратног команданта Сребренице, крвнички тукли.

О страшним догађајима у Факовићима и тортури коју је прошао у логору у Сребреници Славољуб Жикић је, каже, свједочио и у Хагу, али још нико није одговарао за то.


Тањуг


Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com