Први резултати избора показују подјељеност бирача у БиХ

03.10.2006. год.

САРАЈЕВО, 2. октобра - Први резултати општих избора у БиХ показују да су грађани највероватније изабрали лидере који имају потпуно супротне ставове о томе којим путем треба да иде БИХ после најављеног укидања међународне управе следеће године, истакле су данас стране новинске агенције.

Ројтерс је навео да Харис Силајџић, кандидат Странке за БИХ, који се залаже за укидање ентитета, према првим резултатима, има велику предност у трци за муслиманског члана Председништва БиХ, док је на изборима у Републици Српској, изгледа, лако победила странка премијера Милорада Додика.

Додик је упозорио на могућност референдума у РС, ако Силајџић настави да доводи у питање опстанак српског ентитета у БИХ, истакла је британска агенција.
АП је оценио да први резултати избора у БИХ показују да су грађани оштро подељени око питања будућности државе, додајући да се ради о веома важним изборима.
Америчка агенција је истакла да су босански Хрвати и Бошњаци на изборима, изгледа, подржали политичаре који су за централизовану државу, док су босански Срби дали поверење кандидатима који су за опстанак ентитета у БИХ.

Агенције су навеле да ће, према до сада познатим резултатима, Силајџићев српски колега у Председништву БИХ бити Небојша Радмановић из Савеза независних социјалдемократа, чији је лидер актуелни премијер РС.

Што се тиче хрватског представника у Председништву БИХ, агенције су оцениле да је реч о веома тесној трци између Мира Јовића из Хрватске демократске заједнице и Жељка Комшића из Социјалдемократске странке.

Агенције су пренеле и изјаву Јовића да Комшић не треба да буде хрватски члан Председништва БИХ зато што су за њега гласали Бошњаци и Срби у Федерацији БиХ.
"Ја ћу бити хрватски члан босанског Председништва или то Председништво неће постојати", пренео је АП Јовићеву изјаву. Ројтерс је оценио да је скоро сигурно да ће, ако Комшић буде изабран за хрватског члана Председништва БИХ, то довести до јачања захтева босанских Хрвата да добију свој ентитет, како би, према њиховом мишљењу, имали иста права која имају Бошњаци и Срби у БИХ.

Британска агенција је подсетила да је, упркос проблемима, планирано да канцеларија високог међународног представника у БИХ престане са радом средином следеће године, као и да је Европска унија најавила да ће ускоро смањити број својих војника у БИХ, којих тренутно има 6.000.

Успешан трансфер власти са канцеларије међународног представника на институције БИХ показао би Бриселу да је та држава способна да сама функционише, што би повећало њене шансе за чланство у ЕУ, оценио је Ројтерс.


Тањуг


Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com