Операција Додик

04.02.2013. год.


Ми са великом пажњом пратимо дешавања у српском народу, а нарочито у Републици Српској и Србији. Из тих разлога, били смо и на конференцији у Београду коју су организовале опозиционе политичке странке ПДП (Младен Иванић), Демократска партија (Драган Чавић) и СРС (Миланко Михајлица).

Анализа поменуте конференције наводи на закључак да предсједник Републике Српске, Милорад Додик, као да има девет живота. ПДП, ДП и СРС имаће у рукама бијеле заставе, СДС побједнички вијенац, а предсједник Додик биће спашен до нових општих избора. Дешавања посљедњих мјесеци у вези и око предсједника Додика показују да постоји неколико центара моћи, чији је циљ исти - да уклоне са политичке сцене предсједника Додика (и можда не само то), али разлози за то су им различити.

Ту је опозиција Републике Српске, што је нормално и природно да ради на уклањању актуелне власти, како би је замијенила. Свака нормална опозиција настоји да постане власт. Страни фактор жели да покаже предсједнику Додику да га може смијенити, како би га евентуално уцијенили тако да Предсједник испуни све потребне услове, између осталога, и за улазак у НАТО. Питање уласка у НАТО је од суштинске важности за српски народ (РС и Србију), јер евентуално наш улазак би могао проблематизовати изградњу Јужног тока, који је од огромног економског значаја, а самим тим и политичког.

За Покрет није пресудно ко чини власт, већ да ли та власт на најбољи начин реализује интересе српског народа у овим преломним и тешким временима. Из изјава појединих политичара отвара се још једна велика опасност, а то је свађа једног, српског народа с једне и друге стране Дрине. Не знамо да ли су то неспретне и погубне изјаве наших политичара, или је то саставни дио једног пројекта који подразумијева регионално рјешење проблема на Балкану. Један од знакова у том правцу јесте и могући неулазак Хрватске у ЕУ, како би дошло прво до сложене интеграције Западног Балкана (републике бивше Југославије без Словеније, а са Албанијом), па тек онда до уласка у ЕУ.

Покрет апсолутно подржава борбу против криминала и корупције и сматра да предсједник Републике Српске може одиграти врло важну улогу у том смислу. Сматрамо да је узрок криминалу, и свему што не ваља код нас, морални пад. Зато ми, обични људи, не смијемо и не можемо да будемо равнодушни, и, док нам „раде о глави“, да сматрамо да је све у реду. На такав начин смо саучесници нашим противницима и у колективном и у појединачном смислу, док елита размишља о личном богаћењу и привилегијама. Ако желимо са остваримо интерес народа, морамо да имамо наду да ћемо успјети у томе. Један од примјера је и група невладиних организација које вјерују да ће одбранити Косово и Метохију и зато организују велики митинг под називом „Никад граница“ у Београду на Сретење.

Знамо да је предсједник Републике Српске, Милорад Додик, човјек, као и други, али функција предсједника Српске га обавезује да даје примјер и подстрек народу и појединцима, зато смо били запрепаштени када смо чули глас предсједника Додика који псује и пријети господину Влади Тришићу, који је власник БН телевизије, најгледаније у Републици Српској. И када се то већ десило, вјерујемо да би српски народ са радошћу подржао његово јавно извињење, водећи се оном народном „Велики су они који се покају и они који праштају.“ Нешто се слично десило, у политичком смислу, када је предложио подјелу Косова, а убрзо послије тога рекао да ће слиједити ставове Београда и народа када је у питању КиМ.

Покрет позива све политичке странке у Републици Српској да се за власт боре достојно и аргументовано, да им интерес народа буде изнад страначког и личног, и да ни по коју цијену не свађају српски народ с једне и друге стране Дрине, или у источном и западном дијелу Републике Српске. Српски народ јесте трпељив народ, али је он озбиљан и одговоран, и никако неће ући у равнодушност која га води у нестанак.

 

 

Аутор текста је Дане Чанковић, предсједник СНП – Избор је наш

 

 

 

(СНП - Избор је наш) 

Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com