Поновни злочин против мира

25.01.2013. год.

Примјена пресуде Европског суда за људска права у Стразбуру у предмету Сејдић-Финци, као и оспоравање имена Републике Српске и њеног Дана, Деветог јануара, представљају активности које могу довести до злочина против мира, зато што Дејтонску БиХ могу дестабилизовати и поново њене народе увући у сукобе. Дејтонски споразум је веома тешко постигнут. Српски представници, ради мира, дали су највеће уступке, како би заживјела државна заједница звана Дејтонска БиХ, коју чине Федерација БиХ и Република Српска, а чији су представници такође били активни учесници у том споразуму. И сада, злоупотребом поменуте пресуде Сејдић-Финци, као и одлуке Уставног суда БиХ о конститутивности сва три народа (Срба, Хрвата и Бошњака) и у ФБиХ и у РС, жели се промијенити Дејтонска БиХ и створити централизована држава у којој би два народа (Срби и Хрвати) били дискриминисани, мајоризовани, па чак и прегласавани.  Тако нешто не би могло да се уради мирним путем. Зато злоупотреба пресуде Сејдић-Финци, као и одлука Уставног суда БиХ о конститутивности, представља злочин против мира. Дакле, пресуда Сејдић-Финци, покушавајући да заштити интересе мањине у БиХ, може да изазове огромну штету Дејтонској БиХ и њеним народима.
   
Што се тиче одлуке о конститутивности, питамо има ли неко од политичара храбрости да каже како је она, иако легално донесена, правно проблематична и нелегитимна. Јер, против ње су гласале судије представници српског и хрватског народа, а само судије представници бошњачког народа били су за њу, не узимајући у обзир и тројицу судија странаца, који су такође гласали за такву одлуку. Међутим, та тројица судија странаца пресудно утичу на исход одлука, и зато Покрет тај суд назива Судом странаца, а наведену одлуку, иако легално донесену, нелегитимном, јер су два од три народа била против ње.

У Дејтонској БиХ једино је Република Српска функционална и одржива, а Федерација БиХ и заједнички органи нису, и троше огроман новац грађана, пријеко потребан у овој економској кризи. Таква БиХ је у зачараном кругу, и питање је само времена када ће свијет видјети сву апсурдност њеног постојања. Међутим, никакву силу не треба користити како би она отишла у историју, већ радити на реализацији мирног раздруживања РС и ФБиХ, а онда ће Федерација БиХ сама за себе пронаћи рјешење.

Поука треба да нам буду сецесионистички ратови у Југославији, које су водили Алијина БиХ, Словенија и Хрватска. То насилно остваривање политичких циљева представља злочин против мира. И Југославија се могла мирним путем подијелити на међународној конференцији, као што може мирним путем да дође до раздруживања у Дејтонској БиХ.


СНП - Избор је наш

 


Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com