Улазак у ЕУ или нови рат у ex-Yu

10.05.2012. год.

Велике силе су одлучиле да изазову нови балкански рат. Да је то тако, потврђује и нова изјава предсједника Европског савјета Хермана ван Ромпеја, у којој каже: „Једини начин да се избјегну нови ратови на простору еx-Yu јесте европска перспектива тог простора и улазак у ЕУ“. А да би ушли у Европску унију, Ван Ромпеј каже: „Наравно, они, да би ушли у ЕУ, морају испунити и све услове.“ Испуњавање тих услова доводи до супротстављања интереса народа на Балкану и њиховог сукобљавања. Навешћемо неколико примјера. 

 
Улазак БиХ у ЕУ могућ је само промјеном Устава, којим би се неутралисао суверенитет Републике Српске и којим би се припремио њен нестанак као политичког субјекта. 
 
Други примјер: Србија може ући у ЕУ ако се de facto одрекне дијела своје територије, Косова и Метохије, и можда не само ње. Претходно српски народ треба да уђе у НАТО, а познато је да већина српског народа није за то. 
 
Пут уласка у Европску унију не угрожава само српски народ, већ и друге мање народе. 

Временом, у ЕУ, угроженост мањих народа огледаће се у губљењу идентитета (језика, културе, традиције…), али и економски. Примјер: испуњавање еколошких стандарда, чија суштина није само заштита природе, већ стварање услова да се експлоатишу туђа природна богатства и да се производи високим технологијама које имају само моћни и богати. Тако да ћемо доживјети да наша природна богатства буду експлоатисана од странаца који ће остваривати екстра профит, а ми нећемо чак имати ни пуно већи број радних мјеста, због софистицираних технологија и аутоматизације. 
 
На Балкану је погажено међународно право (од разбијања Југославије до признавања тзв. Косова од стране појединих држава).
 
Не постоје универзални принципи и права, већ се циљеви и интереси остварују притисцима и силом. Неке велике силе, попут САД и Турске, стављају се на једну страну, албанску, како би дестабилизовали не само Србију, већ и Македонију, Грчку  и Црну Гору, и путем балканског рата створили велику Албанију.
 
Велике силе не показују интересовање за организовање међународне конференције која би дефинисала ко има право на самоопредјељење и на којој територији, а управо таква конференција би спријечила могуће сукобе.
 
Укратко, изјава г. Ван Ромпеја нам говори да, уколико не уђемо у Европску унију, биће балкански рат, а у ЕУ нам не дају да уђемо. Шта преостаје народима на Балкану? Да ратују и гину за туђе интересе, или да се удруже, уједине, и уђу у процес природне глобализације како би заштитили свој идентитет и своја природна богатства?


Аутор текста је Дане Чанковић, предсједник СНП - Избор је наш
 


(СНП - Избор је наш) 

Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com