РС припало само 28.000 КМ

27.09.2006. год.

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске затражила је јуче од Савјета министара БиХ да обустави исплату 5,9 милиона КМ с државног рачуна на којем је похрањен новац од сукцесије имовине бивше СФРЈ, саопштио је јуче Милорад Додик, предсједник Владе РС.

Савјет министара одлучио је да од 5,9 милиона марака са ЕСКРО рачуна, РС припадне 28.000 марака, а ФБиХ све остало. У Влади тврде да нису знали да је одлука уопште донесена, већ да су за њу сазнали јуче, кад је објављена у "Службеном гласнику БиХ".

"Одлука је неприхватљива, јер ју је немогуће спровести у дјело без сагласности Владе РС", нагласио је Додик.

Аднан Терзић, предсједавајући Савјета министара, одбацио је, међутим, тврдње да је ријеч о новцу од сукцесије, рекавши да се ради о новцу који су предузећа из ФБиХ зарадила још прије рата на грађевинским пословима у иностраству.

"Влада РС је била упозната с тим, а једном су одбили да се уопште гласа о томе. Ми нисмо више хтјели да држимо тај новац, јер смо га практично нелегално задржавали. То више нисмо могли да радимо и због тога смо донијели одлуку о исплати", навео је Терзић. Он тврди да је тај новац у рату био заробљен у америчким банкама, да би послије рата био стављен на ЕСКРО рачун, заједно с новцем од сукцесије.


Независне новине

(Независне новине) 

Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com