Захтјев да Народна скупштина Републику Српску прогласи независном државом

31.03.2011. год.

СНП - Избор је наш данас је Народној скупштини Републике Српске предао захтјев да Српску прогласи независном државом. У наставку слиједи садржај захтјева: 

 ЗАХТЈЕВ НАРОДНОЈ СКУПШТИНИ

 

 ПРЕДМЕТ: Захтјев да Народна скупштина Републику Српску прогласи независном државом 

Покрет сматра да Република Српска и српски народ не треба да буду дио проблема у вези са односима Бошњака и Хрвата у Федерацији БиХ. Свака „копча“ са њима, па била то и Дејтонска БиХ, чини нас учесницима у проблему и ствара могућност да у наредном периоду за неформирање власти на нивоу БиХ окриве Републику Српску. Уколико представници Републике Српске, пак, прихвате условљавања која долазе из Федерације БиХ и формирају власт на нивоу БиХ, постоји велика опасност да се путем реформе Устава створи унитарна БиХ, а Република Српска укине. Таква унитарна држава за циљ би имала да створи босанску нацију, а Босанци би, дугорочно гледано, највјероватније говорили хрватским језиком и били римокатоличке вјере. 

Како не би дошло до могућег укидања Републике Српске и губљења српског идентитета на овим просторима, потребно је да Народна скупштина покрене процес раздруживања Републике Српске и Федерације БиХ, те Српску прогласи независном државом и затражи њено међународно признање. Она је израз воље српског народа, који је воли, и с правом очекује да она буде гарант заштите његовог интереса, али и сваког појединца у њој. 
 
Поред понижења које смо доживјели приликом промјене химне „Боже правде“ и грба Немањића, а све због правно проблематичне одлуке Суда БиХ о конститутивности сва три народа и у Републици Српској и у Федерацији БиХ, навешћемо и неколико разлога економске природе зашто је потребно издвојити Републику Српску:
Управа за индиректно опорезивање БиХ дугује Републици Српској 48 милиона КМ, а због неправедно одређених коефицијената расподјеле новчаних средстава са јединственог рачуна, РС на годишњем нивоу трпи штету од око 200 милиона КМ,
МИО Федерације БиХ до сада дугује око 500 милиона КМ ПИО-у РС по основу неисплаћених пензија лицима која су то право остварила у Федерацији БиХ, а живе у РС. 
 
У прилог мирног раздруживања Републике Српске и Федерације БиХ говоре и чињенице да српски народ и Република Српска не желе ући у НАТО војни савез, као и да не желе да буду оаза за терористичке организације, попут Ал Каиде, што би се десило да смо у унитарној БиХ. 
 
Подносећи овај захтјев, не кршимо Устав и законе, већ указујемо да Дејтонска БиХ, она коју су створиле Федерација БиХ и Република Српска међународним уговором, суштински више не постоји. Она се показала фикцијом. Не треба губити вријеме и даље погоршавати међунационалне односе, већ што прије кренути у мирно раздруживање, како би се дошло до политичке стабилности на овим просторима, и онда кренуло у економски и сваки други напредак.
 
Подсјећамо да је Покрет прикупио 50.000 потписа грађана који траже независну Републику Српску, те да је у три наврата – 29.03.2007, 20.09.2007. и 13.05.2008. године Народној скупштини подносио сличне захтјеве.  И овом приликом уз захтјев прилажемо 10.000 потписа грађана који желе независну Српску.


СНП - Избор је наш
 Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com