Закључци конференције „Изазови Републици Српској, српском народу и могући одговори на њих“

24.09.2010. год.

У организацији Српског народног покрета ИЗБОР ЈЕ НАШ 23. и 24. септембра 2010. године у конференцијској сали хотела ВИДОВИЋ у Бањалуци одржан је научни скуп на тему ИЗАЗОВИ РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ, СРПСКОМ НАРОДУ И МОГУЋИ ОДГОВОРИ НА ЊИХ, уз учешће преко 20 еминентних српских интелектуалаца, представника српских политичких странака и родољубивих невладиних организација из Републике Српске, Србије, Црне Горе и БЈР Македоније.

Послије изложених реферата и плодне дискусије донијети су следећи закључци који ће бити достављени надлежним државним органима у Србији и Републици Српској: 
 
1. Републику Српску доживљавамо као највећу српску политичку побједу у новијој историји и позивамо српски народ да се одлучно и концентрисано посвети очувању Републике Српске која не смије бити доведена у питање, а ако се то деси, захтијевамо расписивање референдума о питању независности РС.

2. У складу са најновијим политичко-безбједносним кретањима у Европи и свијету, Република Српска и Босна и Херцеговина треба да се укључе у разраду новог уговора о колективној европској безбједности који је предложила Руска Федерација.

3. Апелујемо на Владу Републике Српске да формира Комисију за истраживање пуне истине о догађајима у Сребреници од 1992. до 1995. године, уз учешће независних међународних експерата.

4. Позивамо све релевантне државне институције, НВО сектор и културне установе српског народа у региону да се због угрожености српског народа у региону одлучније и конкретније окрену српским интеграцијама на културном, економском и медијском плану, у чему видимо посебну улогу Конференције српских националних организација.

5. Сматрамо да је приоритет свих релевантних политичких и друштвених фактора у Републици Српској данас рад на остваривању консензуса по питању борбе за очување Републике Српске пред свим притисцима који могу услиједити, што укључује и могућност формирања Владе националног јединства.

6. Позивамо све надлежне државне институције у Србији  и Републици Српској да пруже подршку српским оптуженицима у Хашком трибуналу, као и свима онима којима је помоћ потребна, а осуђени су или оптужени пред регионалним судовима.


У Бањалуци, 24. септембра 2010.СНП - Избор је наш

 

 


 


    ФОТОГРАФИЈЕ


Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com