СНП -Избор је наш послао отворено писмо Генералном секретару НАТО-а

23.11.2009. год.

На конференцији за медије у Београду, данас, 23. новембра 2009. године, у просторијама Удружења новинара Србије, СНП „Избор је наш“ и Српски сабор Двери обавијестили су медије да је послато отворено писмо Генералном секретару НАТО-а, г. Расмусену. Отворено писмо је прослијеђено и на e-mail адресе НАТО-а у Бриселу (mailbox.natodoc@hq.nato.int), НАТО штаба у Сарајеву – Бутмиру (pio@bihdr.nato.int) и НАТО канцеларије за везу у Београду (henigmanz@mlo-belgrade.nato.int).

У наставку слиједи садржај упућеног отвореног писма:

"Господине Anders Fogh Rasmussen,

Пишемо Вам у име Покрета који је поднио захтјев Народној скупштини Републике Српске да распише референдум о уласку у НАТО, и молимо за Вашу подршку како би се ентитети у БиХ изјаснили о овом суштинском питању. Сматрамо да се чланство у НАТО савезу остварује на бази добровољности и уз обостран интерес и НАТО-а и нове чланице.

С обзиром да је НАТО и политички и војни савез, а начин одлучивања у њему ефикасан, демократски и уз консензус, не можемо очекивати да евентуално нова чланица НАТО-а, БиХ, задовољи такве принципе, напротив, била би реметилачки фактор у том савезу. Зашто?

Зато што је БиХ компликована творевина са два политичка ентитета, Републиком Српском и Федерацијом БиХ, и три конститутивна народа: српским, хрватским и бошњачким – муслиманским. Свједоци смо да се у БиХ важне одлуке тешко, споро или никако не доносе, а тако би било и са одлукама које би БиХ доносила у оквиру НАТО-а, као евентуална његова чланица. Уколико би се инсистирало да се БиХ направи као јединствена држава, са једним предсједником – Србином, Хрватом или Бошњаком, који би креирао спољну политику, па и ефикасно гласао за одлуке унутар НАТО-а, дошло би до занемаривања интереса најмање једног народа, па чак могућег и сукоба. Ово због тога што су интереси три народа до те мјере различити да у јединственој држави БиХ они постају супротстављени и могу поново одвести у сукобе. Различитост се огледа од њиховог идентитета, преко економских, политичких и војних рјешења за сваки народ понаособ.

Овом приликом Вас обавјештавамо да се боримо и да државотворни народи остваре право на самоопредјељење и да се на референдуму изјасне у којој и каквој држави желе да живе. Прикупили смо и 50.000 потписа грађана Републике Српске који траже да Народна скупштина Републике Српске распише референдум на којем би се грађани РС изјаснили да ли су за њено издвајање из, за нас наметнуте, БиХ. Moжда Ви сматрате да је НАТО агресија на српски народ 1995. и 1999. године била потребна, па можда чак и нешто добро, као и то што сте обезбедили проглашење такозване државе Косово, што је отимање историјске српске земље. Српски народ не може, а да не протумачи  да је то најдиректније сврставање на једну страну и то ону која атакује на виталне интересе српског народа. Сматрамо да, уколико и сви народи у окружењу уђу у НАТО, српски то не треба да уради, и да због тога неће бити у опасности, јер се надамо да је НАТО миротворна организација која неће угрожавати српски народ.

Сигурни смо да разумијете дубоко незадовољство српског народа својим статусом на Балкану и његову потребу да се тај статус промијени. Мањи народи на Балкану створили су националне државе, па и на српској земљи, а српски, државотворни народ, који је дао печат и времену и овом простору и био на страни побједника у Првом и Другом свјетском рату,  нема ријешено национално питање.

У жељи да помогнете у остваривању права српског народа, при чему се не чини штета никоме, ми Вам се захваљујемо и узносимо молитву Богу да буде мир на земљи и добра воља међу људима."


СНП - Избор је наш
 


 


Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com