Поводом изјаве господина Сулејмана Тихића коју преноси Београдски лист

22.11.2009. год.

У својој изјави  Сулејман Тихић истиче да се Република Српска не може одвојити од БиХ, јер је свима јасно да је свака подјела праћена ратним сукобима. Због тога, сматра он, да ће криза бити окончана рјешењем које је у интересу свих, а то је функционална и цјеловита БиХ.

Да ли то значи да су за рат на простору Југославије криви они народи односно републике, као саставне јединице федералне Југославије, одговорне за рат и сву несрећу коју је он изазвао. Јер управо Словенци, Хрвати, муслимани – Бошњаци подјелили су Југославију.

Предлог да премијер БиХ  буде из једног народа, предсједник из другог, а предсједник парламента представник трећег народа из БиХ, подудара се са оним што је  Милошевић својевремено нудио Изетбеговићу, бившем предсједнику странке на чијем је он челу, да буде први предсједник веће "БиХ", са Србијом, Црном Гором и Македонијом. То је Изетбеговић одбио.

Што се тиче изјава српских политичара – интелектуалаца да неће бити поновног рата подсјетили бисмо  их на скуп српских интелектуалаца који је одржан у Сарајеву само неколико мјесеци пре избијања рата. На том скупу није било ни ријечи о могућем рату што много говори само по себи.

Покрет сматра да сарајевски политичари свесно замјењују тезе, јер је логично ако они крену на укидање Српске да може доћи до рата, или ће Срби пристати на нестанак. С друге стране дејтонска БиХ за разлику од федералне Југославије је конфедерација у којој су границе ентитета међународно признате. И сасвим је извјесно да може доћи до мирног раздруживања федерације БиХ и Републике Српске. То је за покрет најбоље рјешење јер се више не би губило вријеме у покушају стварања немогуће БиХ као државе, већ би се у тим политички стабилним државама могло у потпуности посветити рјешавању економске кризе, корупције и криминала, обезбједити социјалну и здравствену заштиту и развој солидарног друштва у којем неће бити угрожен идентитет народа.


СНП - Избор је наш
 


Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com