Са конференције за новинаре од 02.09.2009.

02.09.2009. год.

Предсједник Покрета "Избор је наш", Дане Чанковић, изјавио је на конференцији за новинаре, одржаној у Бањалуци 02. септембра 2009. године:
 
"Промјена устава је представа за народ помоћу које се жели на мала врата увести српски народ, односно Република Српска у НАТО. Предсједништво БиХ прекршило је дејтонски устав својим одлукама и писмом намјере о уласку у НАТО, јер се о томе нису изјашњавали ентитетски парламенти. Све власти у Републици Српској од 1995. године у предизборно вријеме говориле су о одбрани РС и српског народа и ниједна власт у то вријеме није говорила о уласку у НАТО, и на основу те приче добили су повјерење народа. Нико од наших политичара није објаснио зашто је потребно ући у НАТО. Из тих разлога све одлуке и закључке установа РС које се тичу уласка у НАТО сматрамо обманом за српски народ и за Покрет неприхватљивима. Питање уласка у НАТО важније је од промјене устава и одговор на њега одредиће дугорочно будућност српског народа. За Покрет је бесмислен улазак у НАТО, тим прије што нас је бомбардовао 1995. и 1999. године и обезбиједио проглашење тзв. државе Косово и на тај начин отео дио српске земље.
 
Српски народ има алтернативу када је у питању улазак у НАТО. То је савез са пријатељским, православним земљама, прије свега Русијом, која је све учинила да се не прогласи независност Косова у Савјету безбједности и која се налази у економском, војном, политичком, духовном, али и демократском успону. Од Русије као велике силе не треба да се плашимо, јер су наши интереси подударни, а идентитет кроз православље једнак и зато немају потребе да нас мијењају. У том смислу, неразумно је окретати леђа братској Русији, јер немогуће је истовремено ићи у НАТО и тражити  подршку Русије за српске интересе на Балкану.
 
Покрет ће 10. септембра 2009. на Тргу Крајина од 12 часова организовати перформанс под називом "Бушење НАТО-а", с циљем да се отвори јавна расправа о уласку у НАТО. Грађанима Бањалуке тада ћемо омогућити да пикадо стрелицом пробуше "НАТО балон" и на тај начин зараде мајицу са текстом Србија, Русија са једним ЈА. При томе ћемо прикупљати потписе грађана за иницијативу о расписивању референдума о уласку у НАТО.
 
БиХ је тамница за народе која не може задовољити интересе најмање једног народа. Зато не треба губити вријеме, него ићи на коначно и право рјешење, а то је да државотворни народи остваре право на самоопредјељење и државу коју ће вољети. Тако ће доћи до политичке стабилности која је предуслов за економски и сваки други бољитак."
 
Координатор Покрета "Избор је наш", Зоран  Михајловић, додао је на конференцији:
 
"Цјелокупан правни систем НАТО-а је настао на принципима Уједињених Нација, одричући се силе у међународним односима и дајући предност мирном рјешењу. Посебно је важан члан 5. оснивачке Повеље који забрањује употребу снага НАТО изван граница својих чланица.Свједоци смо данас да актуелна власт не жели дијалог о уласку у НАТО већ то сматра неминовношћу. Покрет жели да ту тему стави на јавну расправу да се чују аргументи и за и против. Разлог више што је за то неопходна расправа је и то што актуелна власт нема мандат да нас уведе у НАТО војни савез јер је изборну побједу остварила обећањем о војној неутралности.                                                                           
 
Приступање НАТО-у је дуготрајан процес који се наставља и након формалног укључења у ту војну алијансу. Потребно је ускладити своје оружане снаге са стандардима НАТО-а, а то значи своје оружје и опрему замијенити оружјем и опремом које је произведена у њиховим фабрикама по цијенама које нам они одреде. 
 
Обавезе које проистичу из чланства су око 2% друштвеног бруто производа, а пошто трошак јединица које се шаљу у мировне мисије широм свијета пада на терет државе чланице, онда је јасно да је то огроман терет за посусталу привреду Републике Српске.
 
Покрет ће следећу конференцију за штампу такође посветити НАТО-у, тема ће бити "Алтернатива Српског народа уласку у НАТО". Тема ће свакако бити актуелна и занимљива, а ви ћете бити на вријеме информисани о термину одржавања, па вас молим да присуствујете и на следећој конференцији."


СНП - Избор је наш
                                                                                                                                                             Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com