Референдум за независност РС

13.02.2008. год.

У свету је на снази право на самоопредељење. Признање косовске независности био би почетак краја међународног поретка

- Наша будућност је Република Српска, европски интегрисана са добрим комшијским односима у Сарајеву, Загребу и Београду. То хоће наш народ, јер ће живети боље без политичких трзавица и уз економски просперитет. Зато је Покрет „Избор је наш„ покренуо пре три године иницијативу за прикупљање потписа грађана који желе референдум и сакупио више од 50.000 гласова широм РС. Сматрамо да имамо право на независност јер судећи према распаду Југославије, у свету је на снази право на самоопредељење - истиче у интервјуу за Глас јавности Дане Чанковић, председник невладине организације у РС говорећи да то што би неко рекао да и Албанци хоће исто, не може да се пореди јер у случају РС ради се о очувању територије, а у њиховом о освајању.

- Не чуди нас што Албанци желе велику Албанију, али им она не припада ни историјски ни према међународном праву. Чуди нас само што велике силе то подржавају, а српски политичари немају јединствен одговор на албанске активности. Балкан се дестабилизује тако што народи мањи од српског стварају своје националне државе на српској земљи. Историјски гледано, српски државотворни народ нема решено национално питање, а наш покрет сматра да одговор није ни у комунистичким границама ни у РС. Истовремено, знајући да геноцид не застарева, рекли би да су Хрвати, Муслимани и Албанци заправо били награђени српском земљом због геноцида. У Другом светском рату у Хрватској и на подручју БиХ страдао је велики број Срба, а можемо израчунати колико би већи број нас живео на том простору јер би тамо била и деца њихове деце. А муслимански политичари данас питају одакле 33 одсто Срба у Дејтонској БиХ има право на 49 одсто БиХ. Е, видите, грунтовно имамо 64 одсто територије БиХ. Ако се узме у обзир и наше страдање, онда би и по међународном праву имали основ да РС припадне много већа територија. Нарочито ако знамо да свет инсистира на неприкосновености приватне својине, а, понављам, Срби имају 64 одсто.

Кажете да РС има неупоредиво веће право на независност као чланица конфедерације, него Косово као покрајина државе Србије. На томе Ваш покрет инсистира...

- На свега неколико стотина километара постоје два међународна протектората. На Космету део међународне заједнице подржава право Албанаца на самоопредељење и каже да је немогуће живети у Србији и са Србима. То право им не припада јер су национална мањина у Србији. Док су демократску већину на Косову остварили незаконито, у комунистичко време, нелегалним преласком из Албаније када им се број повећао за 300.000. При том знамо шта западне земље раде већ у случају појединачног незаконитог уласка. Истовремено у РС односно у БиХ део међународне заједнице приморава Србе, Муслимане и Хрвате да живе заједно, те је јасно да се ради о различитим принципима. Ако Албанци прогласе независност и неке земље је признају, биће то почетак краја међународног поретка. Албанци у Македонији и Црној Гори ће охрабрени покренути стварање више албанских држава и велике Албаније на српској земљи. С друге стране, природно је да би Срби на Косову хтели да остану у Србији. Исто тако тешка је ситуација Срба у Црној Гори, а Косово се може рефлектовати на југ Србије или Војводину.

О томе сте прошле недеље писали и генералном секретару.

- Да, и поручили смо му да ако СБ УН није у стању да заштити суверенитет Србије као чланице УН, биће доведен у питање интерес других држава да остану чланице. Писали смо и амбасадорима чланица Контакт групе и упозорили их да ће, ако њихове владе признају независност, српски народ и те како размислити о уласку у НАТО и ЕУ. Јер то за наш народ није једино решење, знајући да то може водити губљењу интегритета и интереса нашег народа.

Наводите референдум као демократски пут ка независности и алтернативни пут преко независности Косова. У оба правца сте већ предузели кораке.

- Писали смо Народној скупштини РС и тражили да по аутоматизму прогласи независност, ако се то догоди у Приштини. Први захтев је био 23. марта 2007. када смо тражили расписивање референдума, а други захтев 29. септембра 2007. мада су оба без одговора Скупштине „јер је предлог у процедури парламентарне комисије“.

Који су следећи кораци и која је улога актуелне политичке власти у РС?

- У марту планирамо митинг „Народ говори“, а онда и свесрпски сабор са личностима из Србије, Црне Горе и расејања, где ћемо прогласити независност и позвати земље да нас признају. Ако наши политичари у следећу годину дана не покажу храбрости да крену најбољим путем независности, створићемо нови политички амбијент.

ПРАВО У ПОВЕЉИ УН

Које су правне основе за независност, али и аргументи који се тичу бољег живота Срба у РС?
- Право црпемо из Повеље УН, Дејтонског споразума који суверенитет оставља ентитетима и из Устава РС који српском народу даје право на референдум о свим суштинским питањима. Нећемо да нас понижавају муслимани који су блокирали да „Боже правде“ не буде химна јер ми имамо свој грб Немањића и хоћемо своју химну. Нећемо да нас пљачкају и нећемо неправедно одређене коефицијенте за опорезивање да ми пунимо буџет БиХ уместо да отварамо нова радна места, болнице и школе. Зашто ПИО не исплаћује 30.000 пензија, него РС на своју штету, и зашто пензионери у БиХ имају веће пензије. Зашто бисмо ми финансирали институције БиХ. РС има природне ресурсе који су огромни, хидропотенцијал, а слободна РС би имала већи просперитет. Заштитићемо националне мањине, али нећемо да оне коче наш развој као сада преко механизма „виталног националног интереса“ који могу да закоче сваку нашу одлуку.

 


Глас јавности
Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com