Побуна због Косова!?

13.02.2008. год.

Српски аналитичари не искључују могућност радикализације политичке ситуације у БиХ и оштрих протеста у Српској због најављеног проглашења независности Косова

Уколико Албанци једнострано прогласе независност Косова, грађани РС сигурно ће дићи глас против такве одлуке, а српски аналитичари не искључују ни могућност да се радикализује

ЋУРГУЗ: СВЕ ЗАВИСИ ОД БЕОГРАДА!

Председник Борачке организације РС Пантелија Ћургуз каже за Пресс РС да ће реакција бораца зависити од глобалног развоја догађаја. Борци ће размотрити све опције, али неће доносити никакве исхитрене одлуке.

- Не знамо како ће се ситуација развијати! Све зависи од тога како ће се понашати сви актери целе приче, укључујући и званични Београд! Ми не можемо ићи испред србијанских власти и представљати се за веће заштитнике Србије него што су то они сами! Сагледаћемо реално цео амбијент и онда одлучити какве кораке ћемо предузети! - тврди Ћургуз.

- Можемо да очекујемо да невладине организације реагују. Да ли ће то бити демонстрације, побуне или нешто треће заиста је тешко предвидети, али ненормално би било да не буде никакве реакције! Такође, верујем да ће и Народна скупштина реаговати на адекватан начин! Невладине организације ће, готово је сигурно, позвати грађане да дигну глас из два разлога - први је солидарност са својим народом, а други протест против очигледног кршења међународног права. Не верујем да би грађани могли спонтано кренути у протесте, али добром организацијом може се постићи да они изгледају као спонтани - каже Наградић.

Професор Предраг Гуго Лазаревић тврди да би једна од последица евентуалног једностраног проглашења независности Косова требало да буде акција за издвајање РС из БиХ коју би покренуле невладине организације, првенствено Србски народни покрет „Избор је наш„, који би тражили да се на РС примени исти „косовски модел".

- Питање је може ли доћи до неких других реакција. Очигледно је да народ у РС независност Косова неће примити мирно. Нормално је да се онда у РС оживе циљеви Срба пре потписивања Дејтонског споразума! Ако Бошњаци и данас желе да остваре своје циљеве из протеклог верско-етничког рата, зашто то и Срби не би желели - каже Лазаревић.

- Можемо да очекујемо да невладине организације реагују. Да ли ће то бити демонстрације, побуне или нешто треће заиста је тешко предвидети, али ненормално би било да не буде никакве реакције! Такође, верујем да ће и Народна скупштина реаговати на адекватан начин! Невладине организације ће, готово је сигурно, позвати

 

политичка ситуација у БиХ и организују протести, који би могли да се претворе у грађанске немире. Саговорници Пресса РС убеђени су да ће грађани Српске протестима и демонстрацијама, које ће покренути невладине организације, исказати своје незадовољство због касапљења територије Србије. Неке невладине организације, као одговор на независност Косова, могле би чак да затраже отцепљење РС од БиХ.

Социолог Слободан Наградић уверен је да ће грађани Српске сигурно реаговати, јер је реч о једном народу који, сплетом околности, живи у две државе.

Подсећајући да се у медијским и интелектуалним круговима често говори о тзв. дешавању народа које означава спонтани излазак огромног броја људи на улице, Лазаревић каже да се у пракси то никада није догодило.

- Не верујем да ће бити великих протеста ако неко не позове грађане да реагују. Неко увек мора да управља масама. Такође, до гибања и тензија у целој БиХ може доћи уколико Бошњаци буду инсистирали на признању независности Косова, због додворавања Американцима или због солидарности са истоверницима на Косову. У сваком случају, РС ће се томе успротивити што би БиХ могло увести у нову кризу - каже Лазаревић.
ФАКТИ

- Самопроглашење независности Косова од стране Албанаца најављено је за 17. фебруар

- Премијер РС Милорад Додик изјавио могућност немира у случају проглашења независности

- Председник СПОНА Бранислав Дукић најавио да ће позвати грађане на протесте

- Демонстрације најављује и Србски народни покрет „Избор је наш„

Mеђутим, политички аналитичар Тања Топић тврди да ће главни коловођа евентуалних протеста бити Дане Чанковић, чији покрет „Избор је наш„ нема снагу да „направи лом".

- Не очекујем велико насиље. То би требало да буду мирни протести који ће да потрају два-три дана и који ће се после тога умирити! Што се тиче политичке сцене, признање Косова у БиХ неће ићи лако! Ако имају имало политичке мудрости, Бошњаци неће инсистирати на признању независности, јер се томе противи пола државе! - каже Топићева.

  

 

Press OnlineПомоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com