Референдум или питање опстанка

30.04.2007. год.

Србски народни покрет – избор је наш, невладина организација из РС,након низа акција које су спровели у протеклој години, настављају и даље са иницијативама за демократско спровођење воље народа. Након прикупљања потписа и мирне шетње овај покрет је послао и захтјев Парламенту РС за расписивање референдума о издвајању РС из наметнуте БиХ. Овај покрет сматра да без политичке нема ни економске стабилности, јер су три конститутивна народа у БиХ толико различита по свим основама, историјским, језичким, кутлруним, религиозним.

Они ово право на референдум које су 29.3.2007 са прилогом од 9000 потписа грађана, засновали на:

  • Повељи УН, која гарантује право на самоопредјељење народа
  • Дејтонском споразуму, кји је суверенитет, највише право оставио РС и ФБиХ
  • Уставу РС, којим је предвиђен референдум, као демократски начин изјашњавања грађана о свим суштинским питањима

У интервјуу са предсједником овог покрета, Даном Чанковићем сазнали смо нешто више о овој иницијативи и претходним актовностима.


 Е: Након прве иницијативе у којoј сте прикупили 50 000 потписа грађана, како се даље развијају ваше активности и  на какав сте одзив наишли код народа?

Д.Ч. Народ је охрабрен, и чини се као да нису видјеи моменат да неко то уради. Охрабрени су тим што су видјели да на овај начин могу да буду одбрањени интереси српског народа у РС.


Е: Како на све то гледају локални политичари и међународна заједница?


Д.Ч. То би можда најбоље било да питате њих, а нас њихово мишљење у овом моменту не занима, нас занима воља народа. Не обесхрабрује нас мишљење дијела међународне заједнице да српски народ нема право на референдум и то из простог разлога јер поучени искуством из прошлости можемо рећи да оно што данас дјелује немогуће, сутра постаје реалност. Узмимо за примјер 1988. или 1989. годину када је међународна заједница свим силама подржавала опстанак бивше Југославије, а онда смо имали прилике какав је крај имала таква подршка. Исто то се десило и са Црном Гором.


Е: Након акције прикупљања помоћи за Косово, како видите тај ваш пут и одлазак тамо? Да ли је то био пут наде?

Д.Ч. То је за нас прије свега био пут наде и жеље да покажемо Србима на Косову и Метохији да мислимо на њих, а наша помоћ која се односила на храну, одјећу је показала је само колико разумијемо њихов тежак живот. Овом смо имали потребу да истакнемо како смо ми један народ, који говори једним језиком, исте историје и културе и баш из тих разлога морамо да се једни према другима односимо братски.


Е: Након овога, да ли сте планирали направити неку манифестацију већих размјера?

 Д.Ч. Да, свакако. Посљедња у низу је биал она везана за грб и заставу под називом "Химна, грб, застава - то смо ми".


Е: Какву сад манифестацију припремате и када?


 Д.Ч. То припремамо највероаватније за почетак јуна. Још увијек радимо на томе, али би у сваком случају требала бити у свјетлу назива ,СРПСКА ЗОВЕ (Апела за Српску) као што су то биле и оне од раније. Овом приликом смо упутили и апел Амбасадама у БиХ. Нова иницијатива ће пратити и све наше претходне акције. Референдум који смо покренули је зато што бошњачки политичари отимају новац од РС, желе да укину химну, заставу, грб, полицију, једном ријечју желе да укину РС. Српски народ је незадовољан својим статусом на Балкану и не може да живи у држави без наде. Југославија се распала, а остао је највећи проблем унутрашњих Брозових граница, штетне и неправедне по српски народ. Словенци и Хрвати су створили националне државе, а историјски државотоворни српски народ нема ријешено национало питање на Балкану. Први корак на том путу рјешења српског националног питања је издвајање РС из наметнуте БиХ.

Е: Етлеборо је објавио серију чланака који су изазвали негодовање код оређених структура. Шта о томе мисли ваша организација?

Д.Ч. Наш покрет, као што смо дубоко убјеђени и сам Етлеборо, бори се за истину и правду. У том смислу подржавамо све НВО које су заједно са нама на путу истине и правде, не желећи наносити штету неком другом.

 
Е: У случају да Европа одбије све потписе и иницијативу за референдумом,како ћете одговорити на то и које акције ћете онда подузети?
 
Д.Ч. У том случају Европа би била против мира и најдемократскијег начина изјашњавања воље народа, као што је референдум. Ми издвајање РС видимо у ширем смислу и из тих разлога ићи ћемо према амбасадама великих сила са иницијативом о организацији међународне конференције о границама на Балкану. Та конференцја уважавала би право народа на самоопредјељење, гарантовано Повељом УН, али исто тако и интерес великих сила, прије свега Европе, Русије, Америке, а интереси народа на Балкану били би утиснути у интересе великих сила. То је концепт мирног рјешења проблема на Балкану, јер се плашимо ако се не буде мислило на тај начин, доћи ће се до дестабилизације на Балкану, евентуалног рата који би дестабилизовао и зону изван Балкана.


Eтлеборо


Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com