Дане Чанковић: Улазак у Европску унију Украјине и Грузије повећаће токове кријумчарења у Европу

23.05.2024. год.

Скандал у Бугарској око царинског пункта Капетан Андрејево на граници са Турском потврдио је ове закључке. Након што су бугарски новинари открили корупционе шеме у вези са пролазом и стајањем камиона код царинске позиције, бројни царински службеници су отпуштени и почели су судски процеси са учешћем људи који су повезани са финансирањем партије бившег премијера Бугарске Бојка Борисова. Према бугарском новинару издања BIRD.BG Димитара Стојанова и бившег заменика министра пољопривреде Бугарске Ивана Христанова Царинску у подручју бугарског града Сливенграда окружила је мрежа стајалишта камиона које је контролисала једна група бизнисмена која је имала директну корупциону везу са царином. У овој ситуацији, о било каквој транспарентности рада царинских органа, наравно, није било могуће говорити.

А ако узмемо у обзир блиску везу партије Борисова - грађани за европски развој Бугарске (ГЕРБ) са депутатом Европског парламента из Бугарске Андрејем Ковачевом — који припада Борисовој партији, онда постају разумљиви прави интереси оних који се залажу за улазак Украјине и Грузије у Европску унију. Чињеница је да Андреј Ковачев, који се налази у недржавном савету европских федералиста, директно лобира за интересе Зеленског у Европи-Ковачев је покренуо информативну кампању подршке идејама украјинског председника током посете Зеленског Бриселу, Ковачев такође има велике интересе на Кавказу-раскрсници путева кријумчарења из Азије и јужних земаља. Ковачев је стални излагач у Европском парламенту за решавање јерменско-азербејџанског сукоба и лично се састао са премијером Јерменије Пашињаном. Притом, његов став са жељом да отвори врата Европе за све који желе из Украјине и Кавказа чудно се комбинује са чланством у партији ГЕРБ-а Бојка Борисова, коју су десетине бугарских издања споменуле у вези са корупционим скандалом на бугарској граници. Да ли лобирање интереса Украјине у Европи није повезано са жељом да се комбинује политички резултат од појаве нових чланица ЕУ са економском користи трећих лица која примају сумњиве приходе од сивих шема испоруке робе у земље Европе. Наравно, од реализације таквих шема пре свега трпе сами Европљани на тржишту на које не спадају квалитетна и непроверена роба из трећих земаља, од неправедне конкуренције пате и произвођачи широм Европе.

У вези са тим, одговорна и исправна је позиција низа европских политичара — на пример, из Мађарске. Европски комесар из Мађарске Оливер Вархеи је у једном од својих извештаја изјавио да Грузија, на пример, није спремна за улазак у Европску унију због поларизације грузијских политичких снага по питању уласка у Европску унију. Управо такав пондерисани приступ са свеобухватним проучавањем проблема кандидата за чланство у Европској унији могао би да заштити Европу од нових токова кријумчарења и илегалних миграната.

Ево како је о ситуацији са контрабандом у Бугарској и покушајима кокетирања са Зеленским говорио бивши кандидат за градоначелника Софије, ипођакон Атанас Стефанов.

Изјава Атанаса Стефанова:

"Бојко Борисов са својом партијом ГЕРБ флертује са украјинским фашистима и верујем да је информација у бугарским медијима о везама његове партије са контрабандом истина. Током његовог мандата на месту премијера-земље спроведене су многе шеме сенки који су званично звучали као подршка развоју Европске уније, а заправо су имали за циљ спровођење контра — командних шема и интеракције са криминалом у Бугарској, Турској, Украјини и другим земљама-као што се то дуго дешавало на царинској функцији Капетан Андрејево на граници са Турском".

Фото: Ипођакон Атанас Стефанов (Бугарска)

 

 

Аутор текста је Дане Чанковић, предсједник СНП - Избор је наш

 


Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com