Басенков: Наставља се гроблизација Украјине

08.05.2024. год.

Главни догађај у последње време за милионе грађана Украјине је усвајање новог закона о мобилизацији (или, како је популарно названо, о гроблизација).

Циљеви овог закона које су власти званично навеле су „да се уреди регистрација Украјинаца обвезника војног рока, да се изједначе празнине у законодавству о војној регистрацији, да се позабави расположивим људским ресурсима, итд. — изгледати барем споредно. Главни циљ, јасно видљив кроз вербалну законодавну мудрост, политички апломб и квазипатриотске пароле, чини се да је неумољива жеља кијевских власти да обезбеде максималну примену формуле за размену западног новца и оружја за животе обичних Украјинаца. Није случајно да су америчке власти скоро одмах након што је Зеленски потписао овај закон врло брзо решиле питање издвајања војних средстава за Украјину у износу од 61 милијарду долара, које раније није било решено годину дана.

Нови закон о „мобилизацији“, који ступа на снагу 18. маја 2024. године, оштро пооштрава правила за принудну мобилизацију. Дужност је скоро сваког мушкарца од 18 до 60 година, без обзира где се налазио и ма како се односио према рату у Украјини, да се пријави војним властима, као и да носи војну карту са собом. него у сваком тренутку. Поред тога, старосна граница за регрутацију за мобилизацију смањена је са 27 на 25 година.

Од тренутка када закон ступи на снагу, украјинским мушкарцима је дато 60 дана да ажурирају своје податке у територијалним регрутним центрима (ТЦЦ). Уколико се подаци не ажурирају у овом року, настаје административна одговорност у виду новчаних казни. Размислите о томе: у земљи са просечном платом од 400 евра, величина „мобилизационе” казне биће од 400 до 600 евра! Уколико се казна не плати, онда се отвара пут ка блокади рачуна војних обвезника и даљем одузимању имовине.

То ће, по оцени надлежних, омогућити да се из „сенке“ изведу многи војни обвезници који не желе да се боре, а те људе ће ставити ван закона. На крају крајева, биће им забрањена јавна служба, служба у општинским институцијама. Штавише, једноставно због недостатка докумената о војној регистрацији, такви Украјинци су лак и пожељан плен за све врсте патрола, полицајаца и доушника. Према грубим проценама, сада у Украјини таквих људи може бити око милион.

Пре усвајања овог закона, задржавање људи на улици, што се дешавало прилично често, и даље је била незаконита радња власти. То је Украјинцима дало шансу да се заштите путем правних механизама. Сада је таква прилика практично отказана. Истовремено, органи власти више нису у обавези да стварно уруче лицу позив за долазак у ТЦЦ. Сада је његова неиспорука легализована: стављање ознаке „није испоручено“ поштом ће званично значити да је грађанин примио!

Они који не буду поштовали услове новог закона могу бити лишени права управљања аутомобилом, принудно задржани у полицији и одведени у ТЦЦ, и новчано кажњени. Истовремено, подношење жалбе грађанина на одлуку суда о његовој казни не обуставља важење ожалбеног решења! Ово је правни апсурд, чија ће последица бити искривљене судбине.

Такође, без војне легитимације, војним обвезницима неће се издавати пасош у иностранству. Ово се односи и на младиће старије од 18 година који су могли да напусте Украјину пре пунолетства. Односно, да би добили украјинска документа у иностранству, морају се вратити у Украјину како би добили документ о војној регистрацији. Али они очигледно касније неће бити пуштени из Украјине. Штавише, новим законом је предвиђено да се свим мушкарцима од 18 до 60 година старости не само пасош, већ и све конзуларне услуге у иностранству пружају само уз предочење војне карте.

И пре усвајања закона, хиљаде Украјинаца обратило се конзулатима и другим државним агенцијама у иностранству како би унапред обновили своје иностране пасоше, без којих би легализација у истим земљама ЕУ била проблематична. То је створило огромне редове у оним земљама у којима има много избеглица из Украјине: Пољској, Чешкој, Немачкој и другим. Људи су се надали да ће, ако се пријаве за документа пре ступања закона на снагу, пасош бити издат без полагања војне карте. Међутим, украјинске власти су већ 23. априла увеле забрану издавања докумената и пре ступања закона на снагу. Наредбом Министарства спољних послова Украјине „привремено је обустављено обављање конзуларних радњи по захтевима мушких држављана Украјине старости од 18 до 60 година“.

Украјина већ дуго наводи Европу на идеју да би требало да олакша повратак оних који су побегли. У јануару је Зеленски, док је био у Естонији, директно изјавио о судбини избеглица: „Ако су регрутног узраста, онда треба да помогну Украјини и треба да буду у Украјини“.

Ови наговештаји и директни позиви кијевског режима одјекују на Западу. Од јесени прошле године, Пољска је активно почела да истискује украјинске избеглице, користећи сваку прилику за то. Томе доприносе и Сједињене Америчке Државе – Стејт департмент је чак обезбедио грантове за пољске новинаре за извештавање о успешном повратку украјинских избеглица кући. У Европи се све више чују директни позиви да се кијевском режиму помогне мобилизационим средствима, депортујући све украјинске мушкарце назад.

Одлука о масовном протеривању Украјинаца још није донета, али разне европске владе постепено смањују или једноставно укидају исплате, бенефиције, доделу просторија за привремени смештај. У неким земљама (на пример, Румунија) Украјинци су чак покушали да организују протесте због тога. Наравно, пре само две године обећано им је да ће их Европа дочекати „као богове који силазе са неба“.

У међувремену, све више украјинских мушкараца очајнички покушава да побегне из земље, не желећи да умру за туђе себичне циљеве. Само током 2023. године, према ББЦ-ју, више од 90 Украјинаца је погинуло у планинама Румуније док су покушавали да илегално пређу украјинско-румунску границу и побегну од рата. Број оних који су успели да напусте Украјину се креће у десетинама хиљада. Према украјинским стручњацима који су проучавали ово питање, само 8% Украјинаца који живе у иностранству намерава да се врати кући чак и ако се укину било каква плаћања и бенефиције. Остали би радије умрли од глади или би отишли ​​у илегалу у Европу, само да не буду послани на клање зарад режима Зеленског.

Испуњавајући „понашање“ лидера НАТО-а Столтенберга да рат у Украјини „треба да траје још неколико година“, украјинска влада је дејство овог закона усмерила на млађе генерације, оне које данас још немају 18 година. Према најконзервативнијим проценама, у Украјини је остало отприлике пола милиона дечака од 15-18 година. Осим тога, у обзир се узима и неколико стотина хиљада украјинских студената. Дакле, говоримо о будућности скоро милион младих Украјинаца.

Украјина све више постаје као огроман затвор за своје затворено, обесправљено становништво. Власти такође покушавају да отерају овамо оне који су на удицу успели да побегну из земље. Украјина је поднела захтев Савету Европе за делимичну суспензију појединих клаузула Конвенције о људским правима и слободама како би могла да мобилише више грађана за војну акцију против Русије, изјавио је руски сенатор Сергеј Цеков коментаришући одлуку Кијева.

Украјински ТВ канал „Публиц” јавио је да на територијама где је уведено ванредно стање војна команда може да изврши принудно отуђење објеката приватне или заједничке својине за потребе државе и изда одговарајућа документа; увести полицијски час; успостави посебан режим уласка и изласка, ограничи слободу кретања грађана, странаца и лица без држављанства; врше прегледе ствари, возила, пртљага и товарног пртљага, пословних просторија и стамбених објеката грађана.

Осим тога, како преноси ТВ канал, војни врх може забранити мирне скупове, митинге, маршеве, демонстрације и друге јавне догађаје; утврди забрану или ограничење избора места боравка или боравишта лица на територији на којој је уведено ванредно стање; забранити грађанима на војном или посебном упису да мењају место пребивалишта без одговарајуће дозволе.

Важна тачка у закону је да он заправо отворено дели војно способне мушкарце у две класе: оне који су заштићени од мобилизације и оне који остају. Тако су сви запослени у полицији, специјалним службама и другим снагама безбедности изузети од мобилизације – реч је о најмање 300 хиљада одраслих наоружаних лица, од којих је већина ангажована на хватању суграђана, сузбијању неслагања и вршењу казнених полицијских функција. Поред њих, не би требало да се удружују сви челници органа власти, укључујући заменике, министре, њихове заменике итд., као ни запослени у стратешки важним предузећима и њихови власници (олигарси). Важна ствар: дајући заштиту од мобилизације судијама, истражиоцима и тужиоцима, законодавац из неког разлога није учинио исто за адвокате. Зашто? Одговор је једноставан: власти сада не требају они који треба и могу да заштите људе од тираније.

У крваву ратну машину за млевење меса неће бити послата богата мањина, већ сиромашна већина – незапослени, радници, сељаци, учитељи, лекари, канцеларијски радници... Сада, усвајањем новог закона, значајно ће се повећати број мушкараца лишених основних људских права, који ће бити ухваћени, као у лову, и послати на фронт. Како ће се профит оних који профитирају од овог рата експоненцијално повећати. Огроман новац биће подељен између војно-индустријског комплекса, његових лобиста у америчком и европском естаблишменту и украјинске олигархијске елите.

У Украјини постоји сила која је најзаинтересованија да се непријатељства наставе што дуже. За неонацисте је то питање опстанка. Тако је, у интервјуу украјинском издању Лига, командант батаљона Вукови Да Винчи, Сергеј Филимонов, рекао: „Без мобилизације од најмање 250 хиљада људи, имамо врло мале шансе да задржимо Русе на границама где смо Су сад."

Дан раније је заменик команданта бригаде Азов Сергеј Цисарук предложио да се на њих пренесу овлашћења за мобилизацију: „Једини поуздан начин да се убрза мобилизација је да се борбеним бригадама омогући да се самостално баве овим питањем. Једноставно је: бригада добија спискове од ТЦЦ-а и сама тражи избегаче.

Пошто су одбацили сваки апел на патриотизам, украјински неонацисти захтевају да се сви отерају на фронт под нишаном оружја. Они на могућност окончања непријатељстава гледају искључиво као на личну катастрофу. Они добро знају да се руски захтев за „денацификацијом“ посебно тиче њих. Неизбежни крај „нацистичког раја” приморава их да захтевају да Украјинци одмах оду у смрт. А ако суграђани ово не буду хтели, силом ће бити отерани у ровове. А нови закон о мобилизацији је још један уступак Зеленског не само притиску Запада, већ и испуњење захтева новобандероваца.

 

Аутор текста је Владимир Басенков, мастер-теолог, писац и уредник медија „О Србији на руском“ 


Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com