Израз слободе

10.01.2024. год.

 Пише: свештеник Миладин Митровић

 Свети архиђакон Стефан и 9. јануар, два су   милозвучна имена која сваког Србина   асоцирају на слободу, национално   достојанство, одговорност према отаџбини   и љубав према својој држави.

У многовјековној историји постојања нашега народа многи наши национални празници свједоче о славним данима наше свештене историје, међутим празник - 9 јануар, заузима посебно мјесто као израз воље народа да своју највећу побједу у савременој историји крунише празником. Због тога се овај празник није појавио као израз нечије политичке воље, већ је био подстакнут самим животом народа који вијековима живи на својој земљи.

Посједујући дубоки историјски значај 9. јануар истовремено је испуњен важним значењима данашњице и усмјерен ка будућности. Ово није само један од значајних дана у историји Одбрамбено-отаџбинског рата. За српски народ овај дан је тријумф правде, независности од угњетавања и поробљавања, стицање слободе и права на живот.

Снови предака

Државни празници су саставни дио културе сваког народа. Они концентришу историју једног етноса, његов систем вриједности и његов поглед на свијет, формиран вијековима. Државни празници имају важну улогу у очувању културе народа и историјског памћења, носе естетску, духовну и васпитну мисију, гаје љубав према отаџбини.

Стога и 9. јануар, као дан Републике и Свети архиђакон Стефан - као крсна слава Републике Српске, персонификују слободу и независни развој Републике Српске у новим историјским условима. Управо због тога, овог значајног дана, ми прије свега одајемо почаст херојима, погинулим српским војницима који су одиграли кључну улогу у остварењу сна наших предака о самосталној српској држави, са ове стране ријеке Дрине.

Празник као израз слободе која је изнад свега! Наша дужност према прошлим и будућим генерацијама јесте да чувамо и свим силама бранимо свету независност као највећу вриједност на којој почива благостање и просперитет нације. Самоувјерено слиједимо наш стратешки курс, јачајући своју државност корак по корак.

Дубоке трансформације које су започете у свим сферама живота отвориле су ново поглавље у нашој вишевјековној историјској хроници. Стварамо праведно друштво - земљу једнаких могућности и напретка за све људе без обзира на национално опредјељење и религиозну припадност. И сигурно ћемо постићи овај узвишени циљ, ослањајући се на вриједности - као што су јединство и стабилност, закон и ред, одговорност и солидарност,  знање и рад.

Јединство

Овај празник је симбол неуништивог јединства нашег народа. Што се тиче актуелних догађаја посебан акценат стављамо на задатак консолидације српскога друштва. С обзиром на чињеницу да овај празник одзвања у срцима и душама људи свједочи да смо консолидовани и јединствени и то је гаранција за превазилажење свих тешкоћа, питања и проблема.

Дан Републике Српске  је гласан одговор свим злобницима који су хтјели да подијеле српски народ. Упркос колосалним ресурсима који су уложени у рушење Републике Српске, српски народ је издржао, није подлегао и остао је вјеран себи, својој православној вјери, својој историји и свом јединству.

Срби у Републици Српској су заиста показали цијелом свијету своју јединственост - наша земља је постала прва у којој западне политичке технологије за уништавање државног суверенитета нису успјеле. Наше јединство почива на свакодневном раду, традиционалним и православним вриједностима, јакој држави и правом националном лидеру.

Ефикасно се одупирући једностраним мјерама принуде и покушајима изолације од стране колективног Запада, Република Српска остаје слободна и поуздан партнер који је спреман да гради мултилатералне односе са свима на принципима једнакости, транспарентности и правде.

Симболика

Дан Републике, 9. јануар прије свега симболизује национални, државни и територијални интегритет Републике Српске и наглашава значајне историјске основе савремене државности. Ово је симбол искрене жеље српскога народа да живи као једна породица у свом дому. Он нас учи и непрестано напомиње да губитак јединства неминовно доводи до губитка територијалног интегритета, а самим тим и до губитка државе.

Упркос свим тешкоћама и противрјечностима у спољнополитичкој ситуацији, Република Српска се самоувјерено развија на путу реализације потенцијала који имамо: економског, друштвеног, културног, стваралачког, духовног...

Таквом расту нема граница. Национално јединство  је најважнији предуслов даљег национално-државног развоја и општег напредовања ка напретку. Процес дипломатског признања Републике Српске, који је претвара у пуноправни субјект међународног права, већ одавно је започет. Сада је све  у нашим рукама. Стога нека живи Република Српска, нека се увијек диже застава наше Отаџбине! Нека наша независност јача!


Аутор колумне је Миладин Митровић, старјешина храма Светог Василија Острошког у Бања Луци

Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com