Помоћ за Србе са Косова и Метохије

20.03.2007. год.

19.3.2007.године кренуо је конвој хуманитарне помоћи за Србе са Косова и Метохије.


Становници Републике Српске још једном су показали својој браћи на Косову и Метохији да нису препуштени сами себи.

Доказ за ову констатацију су шлепери пуни одјеће, обуће, хране, хигијенских пакета, школског материјала... који су јуче из Бање Луке и Требиња кренули пут Космета.

Послије молитве у бањолучкој цркви Лазарици пет шлепера помоћи кренуло је према Рашко-призренској епархији.

Ова помоћ прикупљена је током акције "Кад би хљеба било више", коју је покренуло удружење грађана "Србски народни покрет - Избор је наш" у више градова Републике Српске.

Вођа пута, протојереј ставрофор и старјешина бањолучке Лазарице Јован Лазичић, рекао је за наш лист да је помоћ прикупио "полугладан за гладан народ на Косову и Метохији".

- Прикупљање помоћи благословили су владика Aртемије и епископ бањолучки Јефрем. Драго ми је што су највећу помоћ дали ученици основних и средњих школа, као и студенти - истакао је Лазичић.

Према његовим ријечима, дјеца су показала колико их боле ране нашег народа на Космету. Малишани су вршњацима поклонили слаткише, играчке, школски материјал...

Предсједник удружења грађана "Србски народни покрет - Избор је наш" Дане Чанковић нагласио је да је сакупљено много више помоћи него што је могло стати у шлепере који су отишли за Косово и Метохију.

- Жао ми је што нисмо могли да нађемо додатног превозника, јер је у складишту остало робе сигурно за још један шлепер. Поред гардеробе, одјеће и друге помоћи, нашој браћи носимо и пет хиљада марака, које су на посебан жиро-рачун уплатили становници Српске - рекао је Чанковић.

Он је додао да је ова акција поново окупила Србе, који су још једном показали да Косово и Метохију сматрају српским Јерусалимом.

- Не носимо само помоћ, већ радост и љубав у нашим срцима - подвукао је Чанковић.

Камиони са храном, одјећом и обућом, хигијенским средствима и осталом помоћи, коју су грађани Требиња сакупили у протеклих петнаестак дана, кренули су јуче из Требиња пут Грачанице на Космету. На овај начин житељи Херцеговине још једном су на дјелу показали солидарност и хуманост према својој браћи у јужној српској покрајини.

Aкцију је, под покровитељством Епархије захумско-херцеговачке и приморске и са благословом владике Григорија, водило требињско "Коло српских сестара", у чије просторије су грађани доносили разне врсте помоћи.

- За кратко вријеме прикупили смо око осам тона, углавном брашна и хране, али и одјеће, обуће, хигијенских средстава и школског прибора - рекла је за "Глас Српске" предсједник овог удружења Јелена Одавић, која је - такође - у пратњи конвоја кренула пут Косова и Метохије.

Она је захвалила свима који су показали хуманост, а посебно, како је рекла, избјеглим и расељеним лицима, која су и сама прије деценију и више примала помоћ, а сада је од срца дају.

- Многи донатори жељели су да остану анонимни, па смо ујутру пред просторијама "Кола српских сестара" затицали уредно сложено брашно или пакете са помоћи - додала је Одавићева, истакавши да су таксисти готово сваки дан довозили помоћ од непознатих дародаваца.

Многе херцеговачке установе и удружења даровали су српски народ на Косову и Метохији. На примјер, градско Културно-умјетничко друштво "Aлат" из Требиња приредило је хуманитарни концерт, са којег је сав приход упућен српском народу на Космету.

 П. ПЕЋAНAЦ

М. БЕШТИЋ

ПAКЕТИЋИ

Упоредо са овом акцијом, дјеца Епархије захумско-херцеговачке и приморске сакупила су више хиљада пакетића за дјецу Епархије рашко-призренске. Ова помоћ налази се у Епархијском дому у Требињу и биће упућена у манастир Високе Дечане.


Глас Српске

 


    ФОТОГРАФИЈЕ


Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com