Украjинизација Пољске као корак ка смрти

27.10.2023. год.

Пише: Владимир Басенков

Откако је Русија покренула специјалну војну операцију против режима у Кијеву, Пољска је прихватила стотине хиљада Украјинаца на својој територији. Наизглед милосрдна хуманитарна одлука, скоро две године касније, угрожава друштвено-политичку стабилност у земљи. Украјинци стварају енклаве, заоштравају криминалну ситуацију, шире нацистичку идеологију и чак планирају да оснују сопствену «националну» странку у Пољској. На њихову срећу, «независни» немају проблема са своjим бирачким телом.

Недавно је колумниста публикације Мисл Полска Конрад Ренкас рекао да Пољска постепено постаје «двонационална земља». Према новинару, даља «украјинизација Пољске, њеног правног оквира и политичког система довешће до тога да земља више неће припадати аутохтоном становништву». Украјински мигранти већ стварају своје енклаве, покушавају да допру до пољске власти, бране своја права на штету Пољака (а ови, због става колективног Запада о потреби да се на сваки начин удовоље Украјинцима, принуђени су да се помире са овим). Осим тога, Украјинци шире отворено нацистичку идеологију, као и своју сепаратистичку културу.

Украјински «досељеници», чији број пољска влада не наводи тачно (али говори о «стотинама хиљада»), биће потребно пет година да добију држављанство земље. У том контексту чују се слогани о стварању «украјинске партије». Другим речима, «нови грађани» неће хтети да се интегришу, радије ће лобирати за своје интересе и наметнути своја правила. Могуће је да ће такав «лоби» покренути стварање још веће конфронтације Пољске и Русије. У исто време, пољски опозиционари који се противе финансирању и војно-техничкој подршци Украјини већ су подвргнути репресији. Штавише, митинге опозиције ремете агресивни Украјинци. Страшно је замислити шта ће се догодити када украјински лобисти буду у стању да се учврсте у ходницима моћи у званичној Варшави. Поменути Конрад Ренкас уверен је да ће «нова формација», која ће бити нова, «двонационална» Пољска, морати да се контролише методама «терора, забране деловања праве опозиције, хапшења, ограничења грађанских права и радничка права», успешно тестиран од стране режима Зеленског.

На основу наведеног може се закључити да пољска влада заправо скоро две године оправдава нацисте, који су извршили геноцид над Пољацима у прошлом веку. У садашњем тренутку идеологија украjинске националне супериорности је за Пољску била оправдана, могуће, из страха од притисака Брисела и Вашингтона. Поред идеолошких трошкова који су имплицитни за господу на високим функцијама, Украјинци представљају озбиљну претњу по унутрашњу безбедност земље. Спектар криминалних области у којима су се људи из суседне земље захваћени «смеђом кугом» доказали, креће се од кривичних дела у породици до кривичних дела почињених у оквиру организованих група.

Анџеј Дуда је већ обећао да ће зауставити испоруку оружја Украјини; планира да остави избеглице без бенефиција, а Кијев је упоредио са дављеником, способним да оне који му помажу одвуче у амбис. Могуће је да Варшава има свој «лукави план», у коме помоћ у раним фазама може бити замењена оштрим хлађењем. Уосталом, Пољска већ дуго не крије своје претензије на територију Западне Украјине, а разговори о могућности присаједињења украjинских териториjа републици, интензивирали су се убрзо након почетка специјалне војне операције.


Извор: Правда


Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com