Седма сила: Кршење људских права на простору Косова и Метохије

26.12.2022. год.

Срби са севера Косова и Метохије су на барикадама већ 16 дана. Међу њима су жене, деца, старији људи, просветари и лекари, који овим мирним путем протестују и захтевају поштовање основних људских права на простору Косова и Метохије. 

Само током овде године, број етнички мотивисаних инцидената на Косову и Метохији се повећао, Србима је било онемогућено да гласају најпре на референдуму, а касније и на изборима, које је расписала њихова држава, Република Србија.

Подсећамо на то да подизање барикада не угрожава право на кретање Албанаца, али онемогућавање Србима да гласају на референдуму и изборима директно крши једно од основних људских права у свим демократским друштвима, право гласа, а хапшењем Ивана Тодосијевића, који је осуђен због изговорене истине о Рачку, јесте кршење права на слободу говора. 

(Ухапшен Иван Тодосијевић)

Рушењем храмова и безочним скрнављењем гробова Срба годинама уназад, се шаље јасна порука да су Срби и обележја српског идентитета опасност за такозвану државност ,,Косова’’, те да су све незаконите мере и прогони српског становништва усмерени на постизање етнички чистог простора на Косову и Метохији.

Институционално насиље, којем су Срби изложени, се проширује формирањем најновијих листа неподобних Срба, којима представници ПИС у Приштини узимају правду у своје руке, спроводе диктатуру и изазивају правну несигурност, што не може допринети повлачењу барикада и постизању мирних договора и налажењу решења. Истичемо да су се ове листе појавиле само дан након великог скупа од око 10 000 Срба код Крста, у Рудару, чиме је јасно поручено да су, након сваког мирног изражавања незадовољства и истицања обележја сопствене државности, за Србе намењене репресивне и незаконите мере.

(Хапшење Дејана Пантића)

Поштовање владавине права и људских права, нарочито у критичним подручјима, представљају нешто што је изнад било чијих личних, партијских или геополитичких интереса. Указујемо и на то да  бесправно хапшење, односно према свим елементима – киднаповање, Дејана Пантића, који је остао лишен права на законито поступање, а затим и изјаве представника ПИС у Приштини да уклањање барикада не може искључити жртве, представљају веома опасно поступање, које може имати озбиљне последице.

(Срђан Трајковић)

Ако знамо да је само од почетка децембра ове године ухапшен Гаврило Милосављевић, пензионер и расељено лице, који је у Покрајину дошао како би пријавио узурпацију имовине у општини Исток, да је насилно заплењено 42 000 литара вина породици Петровић из Велике Хоче, да је ухапшен Миљан Аџић, а потом и Дејан Пантић, чији је злочин једино тај што је због репресије над српским становништвом напустио тзв. ,,Косовску полицију’’: са зебњом и страхом постављамо питање – да ли смо ,,звери’’ са листе за прогон и одстрел, или људи, који ипак имају права? Срби не желе да се питају ко је следећи, не желе да живе у страху и неизвесности, и ми им, овим путем, пружамо сву подршку.

 

Извор: Седма сила


Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com