Саопштење за јавност - Суверенитет Србије брани се издвајањем Српске из БиХ

12.12.2022. год.

Покрет сматра да је најбоље отрежњење Запада, а тиме и одбрана Косова и Метохије, снажно обнављање иницијативе за издвајање Републике Српске из Наметнуте БиХ.

Покрет ће у наредном периоду покренути кампању под називом „Српска зове Србију – Заједно смо јачи“.

У кампањи ћемо, између осталог, подсјетити на наше активности ових двадесетак година, од прве идеје за издвајање Српске из Наметнуте БиХ. 

Пишемо великим словом Наметнута БиХ, јер је то назив за немогућу државу.

Овом приликом износимо јавности кратке извјештаје „Гласа Америке“, радиа „Слободна Европа“, агенције „Фена“. 

Подсјетићемо и на изјаву важног политичара који је рекао да је у 2004. години, на неко вријеме, нагло пао притисак Запада на Српску. Тада је, у априлу 2004, употријебљена чаробна ријеч – референдум за издвајање Српске из наметнуте БиХ.

***

У наставку слиједе горе споменути извјештаји:

Бањалука: Скуп за референдум о самосталности Републике Српске                  15. јун 2006. (Глас Америке)

Две хиљаде људи учествовало у Бањалуци у протестној шетњи са које је упућен позив за организовање референдума за самосталност Републике Српске.

Протестну шетњу бањалучким улицама организовала је невладина организација Српски народни покрет „Избор је наш“ која тврди да је прикупила више од 50.000 потписа грађана РС за плебисцит на којем би се српски народ у Босни и Херцеговини изаснио за издвајање РС из БиХ.

Председник Српског народног покрета „Избор је наш“ Дане Чанковић рекао је да данашња шетња бањалучким улицама одржана под геслом „Српска зове под једну заставу“ и поручио окупљеним грађанима да „српски народ има Српску у срцу, због чега ће свом снагом истрајати на путу до слободне РС, издвојене из наметнуте БиХ“.

Он је прочитао захтеве које та невладина организација упућује Народној скупштини РС и којима се од народних посланика тражи да „оцене идеје и осећања грађана који су их бирали, стављајући изнад свега слободу и вољу народа“. У захтеву се још наводи да „Срби, као најбројнији у региону, не могу и не смеју да изгубе баш све битке у овом времену“.

(Извјештај се налази на линку: https://www.glasamerike.net/a/a-34-2006-06-15-voa8-86802397/739313.html)

***


Предата петиција за издвајање РС                                                                                  29. март 2007. (Радио Слободна Европа)

Подизање тензија у Босни и Херцеговини након пресуде Суда правде у Хагу се наставља. Након што су одборници Скупштине општине Сребреница изгласали резолуцију о издвајању ове општине из РС-а, услиједили су одговори из овог ентитета. Представници удружења грађана „Српски народни покрет - Избор је наш“ предали су данас Народној скупштини петицију са потписима грађана за издвајање РС-а из Босне и Херцеговине.

Истовремено, док је Народна скупштина РС-а разматрала приједлог декларације о опредјељењу овог ентитета за демократско уређење и европску будућност БиХ, коју је у скупштинску процедуру упутио предсједник РС-а Милан Јелић, на улицама Бање Луке неколико стотина присталица «Српског народног покрета» захтијевало је референдум за отцјепљење од БиХ. Предсједник овог удружења Дане Чанковић:

«Укупно имамо 50.000 потписа. А овог пута ћемо Народној скупштини РС-а предати три пута више него што је Уставом РС-а то предвиђено за покретање било које иницијативе грађана, а то је 9.000 потписа.»

Вријеме је, сматра Чанковић, да српски народ каже да је дубоко незадовољан својим статусом на Балкану:

«Југославија се распала, а остао је кључни проблем, проблем унутрашњих, Брозових граница које су неправдене и штетне по српски народ. Сматрамо да први корак на том путу је издвајање РС-а из наметнуте БиХ.»

(Извјештај се налази на линку: https://www.slobodnaevropa.org/a/699876.html)

***

„Српски народни покрет“: Захтјев скупштини за референдум о отцјепљењу РС-а                                                                                                                                      27.8.2007. (Klix/FENA)

Невладина организација „Српски народни покрет - Избор је наш“ ускоро ће обновити захтјев Народној скупштини за расписивање референдума за издвајање Републике Српске из „наметнуте“ БиХ, најавио је данас њен предсједник Дане Чанковић.

Он је на прес-конференцији у Бањој Луци казао да ће Скупштини РС-а бити упућено нових 9.000 потписа грађана од око 50.000 прикупљених током прошле и ове године којима се даје подршка иницијативу за расписивање референдума.

Подсјећамо „Српски народни покрет - Избор је наш“ је прије неколико мјсеци већ доставио 9.000 потписа грађана који су подржали њихову иницијативу за расписивање референдума за издвајање РС-а из БиХ, а то што до данас није стигао никакав одговор из ентитетског парламента, Чанковић наводи да га не изненађује.

Најавио је и нову акцију под називом „Радујмо се и не бојмо се“.

„Радујмо се јер ћемо створити државу коју ћемо вољети, а која ће знати штити интересе српског народа и сваког појединца у њој. И не бојмо се јер ћемо то урадити не наносећи штету ником“, тврди Чанковић додајући да ће његово покрет својим активностима правити амбијент „који ће изродити политичку снагу за остваривање задатог циља“.

Он је позвао Борачку организацију РС-у, која је недавно организирала митинг у Зворнику за одбрану институција РС-а, да затражи од Народне скупштине РС-а да распише референдум за издвајање РС-а „из наметнуте БиХ“.

Навео је да ће његов покрет, дати и подршку премијеру РС-а Милораду Додику „уколико врати стари грб и химну РС-а, заустави понижење и крађу РС-а преко Управе за индиректно опрезивање БиХ и ако као предсједник највеће политичке странке у Скупштини организира расписивање референдума за издвајање РС-а из БиХ“.

На таквим ставовима, додао је Чанковић, Додик је и добио повјерење народа и не жели да вјерује да ће своје ријечи обесмислити.

(Извјештај се налази на линку: https://www.klix.ba/vijesti/bih/srpski-narodni-pokret-zahtjev-skupstini-za-referendum-o-otcjepljenju-rs-a/070827052

***

 

СНП - Избор је наш


Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com