„Глобална Британија“ на Балкану

15.11.2022. год.

Крајем двадесетог вијека одпочели су свијетски процеси у којима је доминантну улогу имала и имаће сила, а са циљем да пороби човјечанство и загосподари читавим  свијетским богатством. Главна препрека доласка до таквог циља јесте Русија. А да би се и она покорила, један од предуслова јесте да читав Балкан у потпуности буде под контролом друге стране. Некада се за Балкан говорило да је пупак Свијета. Његов значај ни данас није много смањен.

Овом приликом направићу кратак осврт на неке Британске активности.

Велика Британија све јаче покушава да утиче на геополитичке процесе мешањем у локалне сукобе широм света. Лондон објашњава његову активност уз промовисање идеје „Глобалне Британије“. Балкан је још једно такво место.

Ту поруку за земље бивше Југославије шаље ревитализација активности које предводи Лондон у регији. Тако су у Плевљима (Црна Гора) одржане заједничке војне вјежбе уз коришћење борбених возила, пјешадије и хеликоптера, а у луци се налазили и британски ратни бродови.

Стручњаци сматрају да на тај начин  Британци припремају Црногорце за сукоб између НАТО-а и Русије.

Претходно постојао је утицај енглеских емисара на владу Црне Горе. Сви представници безбједносних снага именовани су на предлог Британаца.

Друга важна тачка је пребацивање у Енглеску српских вођа и генерала осуђених за наводни геноцид. Дакле, Радован Караџић је прошле године пребачен у енглески затвор, упркос протестима Срба и личном захтјеву Милорада Додика. И ово није први пут да Британци одузимају (отимају) високе српске затворенике. Тако су радикали у једном од британских затвора покушали да убију српског генерала Радислава Крстића.

Сви ови подаци се допуњавају информацијом о невиђеном притиску Англосаксонаца на Београд, а тичу се антируских санкција и косовског питања. Као што и скандалозна порука бивше премијерке Лиз Трас државном секретару Блинкену у вези експлозије гасовода Северни ток 2.

Британски медији сматрају да иза експлозија гасовода Северни ток 2 стоје исти британски обавештајци који су организовали терористички напад на Кримски мост. То су пуковник MI5 Крис Донели, виши саветник за НАТО, и Хју Ворд, ветеран британске војске.

Да ли ће Русија оставити народе на Балкану да се сами одупру активностима „Глобалне Британије“, остаје да се види.

Ода Станковић, сарадник Покрета за геостратегију


Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com