Још једно признање Шаћирбеја

13.09.2006. год.

Бивши први секретар Мисије БиХ при УН Дарко Трифуновић о случају
Шаћирбеговић: Како су Срби постајали лоши

ОНО што је бивши дипломата БиХ Мухамед Шаћирбеговић постигао из фотеље првог човјека Мисије БиХ при Уједињеним нацијама у Њујорку, читаве бригаде бошњачке Aрмије БиХ нису успјеле да постигну на бојном пољу.

Овим је ријечима некадашњи први секретар Мисије БиХ при УН Дарко Трифуновић у најкраћем описао ратни и поратни рад саме мисије, али и њеног дугогодишњег првог човјека - Мухамеда Шаћирбеговића.

- Пред њујоршким судом Шаћирбеговић је признао да је новац, који се слијевао на рачун Мисије, трошио за лобирање, како би слика грађанског рата у БиХ била црно-бијела. Новац је коришћен за потребе само једне стране и није никакво претјеривање када се каже да је БиХ створио управо Мухамед Шаћирбеговић - тврди Трифуновић.

Званично Сарајево, подсјетимо, прије неколико година затражило је од америчких власти изручење бившег дипломате БиХ Мухамеда Шаћирбеговића због, како наводе, проневјере 2,5 милиона долара. Шаћирбеговић је на суђењу у Њујорку казао да је тај новац завршио на рачунима лобистичких кућа, које су се својски потрудиле да оправдају повјерење бошњачких вођа и дипломата.

Трифуновић, међутим, сматра да је у овом случају ријеч о далеко већој суми новца од поменута 2,5 милиона марака, јер богати појединци, компаније и наводне хуманитарне организације из исламских земаља нису жалиле и шкртариле када су уплаћивали донације за "босанску ствар".

И ту није крај! Трифуновић даље подсјећа да је Мисија БиХ при Уједињеним нацијама током рата и годинама послије потписивања Дејтонског споразума коришћена искључиво за спровођење циљева бошњачког ратног вође Aлије Изетбеговића. Ипак, Мисија и људи који су је водили, кључну улогу имали су у, наводи Трифуновић, довођењу муџахедина у БиХ и то у склопу акције, познате по имену "Зима 94". Управо је Мисија БиХ при УН, тврди он, обезбиједила сву логистику за долазак и останак исламских светих ратника.

- Мисија је одиграла велику улогу и у стварању Сребренице. Захваљујући добрим везама Мухамеда Шаћирбеговића са Мадлен Олбрајт и Ричардом Холбруком, али и са Бјанком Џегер и другим квазихуманитарцима, створен је повод за америчку интервенцију против српске стране у БиХ - истакао је Трифуновић.

Због јаких веза са тадашњим америчким политичким врхом, Трифуновић не оставља мјеста сумњи у истинитост Шаћирбеговићевих тврдњи о наводним преговорима у Стејт департменту око независности Републике Српске. Према његовим ријечима, то најбоље знају у Стејт департменту, али тешко да ће то било ко да потврди, јер је у причу названу "БиХ" уложено много.

- Свима у Стејт департменту, међутим, јасно је да је Босна пропали пројекат и да су гомиле новца улудо потрошене. Међутим, многи су на босанској несрећи добили чинове и промоције, тако да им је сада тешко признати да је то пропали пројекат, као и то да је БиХ легло најгорих терориста данашњице - закључио је Дарко Трифуновић.

Д. МAЈСТОРОВИЋ


Отказ

Дарко Трифуновић отпуштен је са мјеста првог секретара Мисије БиХ када је свом тадашњем шефу, министру спољних послова БиХ Златку Лагумџији послао извјештај о неправилностима у раду овог дипломатског представништва. У том извјештају, поред осталог, наведено је да је на платном списку Мисије тајанствени министар савјетник Сафет Ћатовић, који се тада представљао као портпарол касније забрањене "Међународне фондације добротвора", хуманитарне организације затворене због веза са међународним тероризмом.


Глас Српске


Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com