Протест против изложбе „Нова религија“ у Бањалуци

13.04.2016. год.

Изложба сјемена зла у Бањалуци

У Бањалуци, у Музеју савремене умјетности Републике Српске,  од 17. марта до 27. маја 2016. године приказује се изложба Демијена Херста под називом „Нова религија“. Аутор изложбе је прослављена личност у свијету умјетности. Нарочиту пажњу свјетске јавности је изазвао када је представио дјело названо „За љубав бога“. Ријеч је о лобањи тридесетпетогодишњег мушкарца из 18. вијека, коју је Херст опточио платином и украсио дијамантима. 

Сличну изложбу приредио је у Бањој Луци. На улазу у музеј посјетиоце дочекује огромно платно на којем је представљена лобања, која наговјештава и већим дијелом образлаже о каквој новој религији је ријеч. На самој изложби упадљив је приказ крста наопако, што је симбол сатанизма. На изложби се налази и сам крст, а поред усправног крста и лобања (не испод крста, што у хришћанству представља као симбол побједе над смрћу). Она није копија, лобања је права и припадала је дванаестогодишњем дјетету. Сама по себи, чињеница је застрашујућа. Али ни то није случајно: једини моменат из Христовог дјечачког живота у Новом завјету спомиње се када је имао дванаест година. Порука у вези са лобањом може бити врло контроверзна. 

Иначе, централна тема свих Херстових радова је смрт, као да поносно каже „смрт побјеђује“. Прославио се морбидним изложбама на којима је излагао угинуле и сециране животиње, као што су ајкуле, овце или краве, потопљене у формалдехид. На такав начин показује да Нова религија у ствари није ништа друго до чист сатанизам, одавно познат.

Иза сваке поруке, догађаја из Старог и Новог завјета приказане су таблете или ампуле неког лијека, као да је то нека врста болести која се лијечи адекватним лијеком. Кроз такву умјетност нападнута је наша духовност, и Покрет забринут таквом изложбом, сматра да је одлучујући тренутак да одреагујемо сабрано према онима који су противници нашег спасења. 

Свако вријеме, има своје антихероје, али и хероје, светитеље.  У неком времену то херојство, светитељство огледало се у трпљењу, мучеништву, исповједништву, сада треба устати јер је зло дошло у Бањалуку, међу хришћане и то оно зло које хоће да уништи душу, извргавајући руглу наше најсветије симболе. Јер Крст је симбол страдања, симбол љубави Бога према човјеку, симбол побједе над смрћу и на крају симбол цјелокупног хришћанства у чему се огледа најдубљи и вјечни смисао људског живота. Са том вјером гледамо смрти у очи и кажемо „смрти гдје ти је жалац, аде гдје ти је побједа“, и без такве вјере све је патња, прашина, ништа. Јер и најсрећнија људска судбина пролети као трен. Морамо се бринути, цијенити и вољети своје и своју вјеру, како не би били свјесни њене љепоте и вриједности онда када је изгубимо. А да је вриједна наша хришћанска вјера, види се и по томе, што је од свих религија она директно нападнута кроз разне секте, сатанизам, антихришћанство, маскараде у част празника вјештица. Што смо даље отишли на путу духовног уздизања то су снажнији, директнији и отворенији напади на нас, на хришћанство. 

Изложба под називом „Нова религија“, која је представљена у Бањалуци је зло сјеме бачено у наш хришћански народ, сјеме које се не смије примити, а неће се примити ако храбро, снажно и отворено пружимо отпор. Наше нереаговање, протумачиће се као наша слабост и даће им знак да иду даље... а поготово када добију разумијевање и подршку. Зато је наше запрепашћење велико када смо видјели да су покровитељи ове изложбе сјемена зла поред British Council-a и Влада Републике Српске и град Бања Лука. Овом приликом, Покрет најоштрије протествује против такве одлуке наше владе и Скупштине града Бања Лука. И тражимо да се таква накарадна изложба затвори.
 
 
СНП - Избор је наш, уз подршку православног свештеника Зорана Пајкановића



Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com