Саопштење за јавност поводом изјаве министра Селаковића да је Република Српска српски ентитет

18.03.2021. год.

СНП – „Избор је наш“ сматра да је у праву министар спољних послова Србије Никола Селаковић када каже да је Република Српска српски ентитет, али не због тога, како каже министар, што је Република Српска већински српска, већ је она то због међународног уговора (названог Дејтонски споразум).

Да то није тако, не би својевремено Алија Изетбеговић упутио апелацију Уставном суду БиХ према којој су Бошњаци, Срби и Хрвати конститутивни у оба ентитета. И не би Уставни суд БиХ 2000. године донио Одлуку о конститутивности сва три народа у оба ентитета. Наведена одлука је правно проблематична. Иако легално донесена она је нелегитимна. Такву одлуку су изгласали тројица страних судија и двојица судија Бошњака, док су против ње била четворица судија представника Срба и Хрвата.

Одлука о конститутивности руши темеље Дејтонског споразума, јер у Анексу IV Дејтонског споразума стоји да је Република Српска политички ентитет српског народа, а Муслиманско Хрватска Федерација политички ентитет Муслимана (касније Бошњака) и Хрвата, док сви остали у оба ентитета имају права мањина. Конститутивност – равноправност сва три народа (бошњачког, српског, хрватског) по Дејтонском уговору налази се у заједничким институцијама БиХ (Предсједништву и Парламентарној скупштини БиХ).

Мир, политичка стабилност и економски напредак у региону може се сачувати поштовањем изворног Дејтонског уговора или мирним раздруживањем Бошњачко Хрватске Федерације и Републике Српске.

Покрет поздравља економску и сваку другу сарадњу Србије у региону, а истиче потребу и за сарадњом Србије и Бошњачко Хрватске Федерације. Оно што се не смије дозволити јесте сарадња Београда и Сарајева на начин који би омаловажио права Републике Српске добијена Дејтонским уговором која се манифестују и кроз такозване „паралелне и специјалне везе“ Српске и Србије.



СНП – Избор је наш


Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com