Саопштење за јвност поводом новонастале ситуације у Дејтонској БиХ и позив српским представницима да се врате из Сарајева

09.12.2020. год.

Српски народни покрет Избор је наш дубоко је забринут ситуацијом у Дејтонској БиХ и самом Сарајеву коју је предочио на јучерашњој конференцији за новинаре предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, при чему је изнио дио плана за потпуно рушење Републике Српске и додао да је небезбиједан боравак српских представника у Сарајеву. Опасност се уочава и у изјавама Медлин Олбрајт, Данијела Сервера и Јануша Бугајског, извјестилаца у Спољнополитичком одбору Представничког дома САД, у којима они износе подршку за укидање кантона, ентитета и етничког вета, позивајући да се у тај процес укључе САД и Европска унија.

Укидањем ентитета, Републике Српске и Бошњачко-хрватске федерације, руши се и БиХ као државна заједница и изазива дестабилизација региона са могућим ратним исходом.

Како би се уозбиљили сви они који би „грађанским“ уставом централизовали БиХ и укинули ентитете, те промијенили такав став који би водио у сукобе, Покрет позива све српске представнике у заједничким институцијама БиХ, на челу са Милорадом Додиком да у њима привремено замрзну свој рад и врате се у Српску у којој би јединствено потражили рјешење за излазак из тешке ситуације.

Покрет подржава приједлог предсједавајућег Предсједништва БиХ да се сазове НС Републике Српске која би расправљала о новонасталој ситуацији, као и да се према покушају укидања ентитета и кантона одреде установе Србије и Хрватске (парламенти, владе и предсједници) које су и гарант Дејтонског мировног споразума.

Можда би било добро да се убрза  усвајање новог Устава Републике Српске који би се између осталога темељио на Анексу IV Дејтонског споразума. Био би то најбезболнији, легални и легитимни начин враћања свих под притиском или насилно пренесених овлашћења са ентитета на ниво БиХ.

 

СНП - Избор је наш

 

Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com