Саопштење Покрета у вези политичке ситуације изазване усвајањем документа Реформе одбране БиХ

26.12.2019. год.

СНП – Избор је наш сматра да су догађаји на 9. посебној сједници Народне скупштине РС о Програму реформи БиХ нарушили углед најважнијој законодавној установи једне државе и да ти немили догађаји требају бити велико искуство и опомена самом руководству Народне Скупштине. Народ, обични људи, од политичара очекују достојанствено понашање и јасне политичке ставове о свим суштинским питањима, па и какво је питање уласка у НАТО. Ако је у документу Програм реформи БиХ који је упућен у сједиште НАТО-а неспорно (и од опозиције и од бошњачких и хрватских политичара) да стоји, да би БиХ ушла у НАТО, неопходно је да се донесе нова одлука Предсједништва и Парламентарне скупштине БиХ, која то потврђује, онда не разумијемо дефетистички, малодушни став српске опозиције. Без обзира што се у документу непосредно не спомињу ентитети, они, па и Република Српска посредно, на крају одлучује о уласку у НАТО и то због начина одлучивања у заједничким институцијама БиХ. Тај начин одлучивања дефинисан је Анексом IV Дејтонског споразума. И нико не може спријечити могућност, да када дође на ред одлучивање у Предсједништву БиХ да Српски члан, покрене витални национални интерес, тј. да прослиједи такву одлуку Народној скупштини РС на преиспитивање, која је прихвата или двотрећински одбацује, када аутоматски постаје и неважећа. А и у Парламентарној скупштини БиХ неопходна је подршка најмање једне трећине српских представника да би одлука била правоснажна. Уколико опозиција сумња у српске представнике у заједничким институцијама БиХ, у овом или будућим сазивима, онда нека подрже нашу иницијативу за доношење Законика о допуни Кривичног законика Републике Српске. У којој би, неовлаштено гласање српских представника у заједничким институцијама БиХ (без одлуке Народне скупштине РС, као и без референдумске одлуке грађана РС) о чланству у међународним војним савезима, било ново кривично дјело, и то из групе кривичних дјела против уставног уређења Републике Српске.

И да је српски члан у Предсједништву БиХ Милорад Додик, чак и потписао улазак БиХ у НАТО, а није, не разумијемо понашање опозиције која сада говори да је све готово и да БиХ улази у НАТО. На тај начин прихвата пораз без борбе и повинује се евентуалној таквој одлуци Додика. Изненађење је тим пре веће  што постоји Резолуција Народне скупштине о војној неутралности и очигледној вољи већине грађана Републике Српске, да се не уђе у НАТО. Спомињање могућег организовања референдума на нивоу БиХ није могуће нити је законом предвиђено. Постоје закони о референдуму и грађанским иницијативама само на нивоу ентитета и нижим нивоима власти. И у обрнутој ситуацији када би Република Српска жељела да уђе у НАТО или ОДКБ, а Бошњачко-хрватска федерација то не би хтјела – тада БиХ  не би могла ући у такве војне савезе.

Покрет изражава забринутост због ситуације у којој се стварају подјеле у народу, уносећи страст, па и мржњу која се може злоупотријебити у правцу инцидената па чак и контролисаних сукоба и на тај начин стварања могућности у којој би реаговао НАТО, а што прижељкују страни фактори. Не може се искључити ни опасност која долази из жеље неких појединаца  да се Република Српска дијели на западни и источни дио, а на чему се с времена на вријеме ради са већим или мањим интензитетом.

Овом приликом СНП – Избор је наш жели истаћи подршку српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику због његове државничке изјаве у којој је апеловао на посланике Скупштине Црне Горе да не усвоје предложени Закон о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница, који је директно уперен против Српске православне цркве и њених епархија у Црној Гори.

Без обзира какву ће одлуку Скупштина Црне Горе донијети, реаговање српског члана у Предсједништву БиХ Милорада Додика сматрамо врло важним, јер дефинише потребу, у овим тешким временима, да је и сваки суштински проблем који искрсне у дијелу српског народа или његове Цркве, заједнички проблем цијелог српског народа, политичара и институција гдје год се оне налазе.


СНП – Избор је наш


Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com