Зашто се тек сад напада правосуђе – жеља за влашћу, сујета ИЛИ

08.06.2019. год.

Зашто у овом времену, скоро да нема политичара, професора, судија, људи из тзв. елите, који би се ради нас обичних људи, народа, правде, државе, жртвовали и побунили против неправде, па чак, ако треба, дали и своје животе. Биће да нису истински вјерујући њихово умно савршенство досеже највише до стања агностика.

Зашто се тек сада критикује, напада правосуђе од стране неких политичара, судија Бранкa Перићa, бивши предсједник ВСТС БиХ  и Милана Благојевића, судија Окружног суда у Бањој Луци? А сада и Високи представник Валентин Инцко утиче и сугерише да се ријеши дисциплински поступак против предсједника Тегелтије. Биће да је то због њихових интереса, како би дошли на власт или због личних односа и сујете, а можда и да се прикаже  како и та заједничка институција БиХ (ВСТС)  не функционише и како је вријеме да се све темељно реформише – промијени Дејтонски споразум и изврши централизација БиХ. Такав евентуални процес могао би произвести раздруживање  Бошњачкохрватске федерације и Републике Српске. Јер, разлога не само за критику, већ и за побуну против правосуђа било је и пре петнаестак година, и то када је Б. Перић био предсједник ВСТС БиХ. У то вријеме због криминалних судских пресуда, а поништавањем уговора о размјени некретнина, многе српске породице избациване су из својих имања на улицу, а да нису ништа скривиле; усваја се правнопроблематична одлука УС БиХ о конститутивности сва три народа и у Бошњачкохрватској федерацији и у Р. Српској, која руши темеље Дејтонског споразума и извор је других штетних одлука  и закона, укидање Химне Боже правде, грба, префикса српског испред имена градова... Пренос овлаштења, слабљне Српске а јачање БиХ. Тада су они ћутали „као окамењени“, нису критиковали правосуђе. Нису ни покушали да „уђу у кожу“ обесправљених мученика. И ја једва се суздржим, а да из мене не проговоре ти мученици, којима су криминалним пресудама отимали имовину. Због тог стреса, проблема са којима су лијегали и будили се, они су завршавали у болницама, психијатријама, убијали друге па и себе. Написаћу њихове ријечи које сам више пута чуо „Срам вас било политичари, судије, адвокати. И то све до једног. Вама је све боље, а народу све горе“.

Није вас се тада тицало страдање доброг дијела народа... И сада, ти обични људи, људи који воле Српску Републику, имају приоритете. И чак на криминал, корупцију и друге проблеме гледају кроз прсте, само да се Српска одбрани, да ојача, а онда ће доћи вријеме и за борбу против криминала и рјешавање других проблема. Као родитељ који брине и воли своје дијете. Види да није најбоље, али га се не одриче, већ га одгаја, помаже да стане на своје ноге. А кад ојача и буде добар, зна родитељ да ће оно онда њему помоћи.

Како да народ има повјерење у такве политичаре и судије, када рецимо само за судију  Окружног суда у Бањој Луци Милана Благојевића, који је поднио дисциплинску пријаву против Милана Тегелтије, предсједника ВСТС БиХ, и каже „Живимо у друштву у којем су све ствари од важности за његов здрав живот постављене и функционишу на изопачен начин“ и он сам учествује у стварању таквог друштва. Он је донио пресуду којом награђује оне који су прекршили закон. Прије 33 године, 1986. продали су своје право на коришћење одређеног земљишта у Бања Луци које нису по закону имали право прометовати, и узели велики новац. Судија Благојевић такве који крше закон, награђује и својом одлуком додјељује земљиште на које нису крочили 33 године.

Шта мисли судија Благојевић у којим околностима се може изгубити право на коришћење земљишта?

Па и имовина у власништву се може одузети под одређеним условима, као и у случају када је неко несавјестан власник, а поготово дато право на коришћење, које није коришћено 33 године.

Како онда народ да вјерује таквом судији када поднесе дисциплинску пријаву против Милана Тегелтије, предсједника ВСТС БиХ. А потписнику ових редова, судија Благојевић је рекао „Домовина је тамо гдје је боље“. (Ово јавно износим, зато што ми је дотични судија у разговору дао сагласност)

Без обзира на све у садашњим околностима, нужност је дјеловање обичних људи, јер им је искрено и без било какве резерве највише стало до свега доброг у свом народу и да коначно остваре жељу која подразумијева стварање државе коју ће вољети а та држава је гарант одбране интереса српског народа и сваког појединца. Такво дјеловање обичних људи изњедриће и створити елиту, која ће уобличити, дефинисати и реализовати жеље народа.


 

Аутор текста је Дане Чанковић, предсједник СНП – Избор је наш



Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com