Тужилаштво БиХ ради по двоструким критеријумима

15.01.2007. год.

БАЊАЛУКА - Предсједник Владе РС Милорад Додик затражио је јуче од Тужилаштва БиХ да му достави информације о томе шта је предузело у вези са кривичним пријавама поднесеним против ратног команданта 5. корпуса Армије РБиХ Атифа Дудаковића и непознатих лица који се терете за ратни злочин против цивилног становништва.

У допису, који је Додик упутио главном тужиоцу БиХ Маринку Јурчевићу, наводи се да је од подношења пријава протекло више од пет мјесеци "што је недопустиво дуго ако се зна карактер кривичних дјела на која се пријаве односе".

"Имајући у виду начин на који се Тужилаштво БиХ односило према кривичним пријавама поднесеним за дјела ратног злочина, а гдје су осумњичени били припадници неких других војних формација, морам примијетити да Ваша неажурност по овом предмету даје основа за сумњу да разлози за такво понашање не леже у правној или некој другој процедури, већ у различитом приступу", истиче се у допису.

Додаје се како је несхватљиво да премијер и предсједник РС немају право да буду бар начелно информисани о предмету од највећег значаја, а за који огромно интересовање има и најшира јавност у РС и БиХ.

"Без намјере да се мијешам у рад правосуђа, морам да истакнем да се различито поступање по пријавама за ратни злочин, а у зависности од тога ко су биле жртве тог злочина, ствара непремостив јаз и неповјерење између јавности, с једне, и правосудних органа БиХ, с друге стране", наводи се у допису упућеном Јурчевићу.

Додик је изразио очекивање да ће га Тужилаштво БиХ у најскорије вријеме обавијестити о резултатима истраге покренуте на основу наведених пријава и на тај начин га разувјерити у мишљењу да "Тужилаштво БиХ ради по двоструким критеријумима".

Милорад Додик и бивши предсједник РС Драган Чавић поднијели су 10. августа прошле године двије кривичне пријаве против Атифа Дудаковића и непознатих лица у којима их терете за ратни злочин против цивилног становништва. Два мјесеца касније, 4. октобра, Додик је затражио од Тужилаштва БиХ да га информише о мјерама које је предузело на основу поменутих кривичних пријава, али, како тврди, тражену информацију није добио до данас, већ је "штуро обавијештен да је истрага у току".

Борис Грубешић, портпарол Тужилаштва БиХ, изјавио је јуче да још нису добили допис премијера РС, али да га очекују.

 


Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com