Право на Српску и њен нови устав

01.12.2017. год.

Покрет сматра да је добра идеја да се донесе нови устав Републике Српске који би био наслоњен на Анекс IV Дејтонског мировног споразума.

Право на Српску, као нешто што је добро, остварили су српски народ и његови политичари, тако што су показали жељу и снагу да 9. јануара 1992. године донесу Декларацију о проглашењу Републике српског народа Босне и Херцеговине (касније Република Српска), а 28. фебруара исте године донесен је и њен Устав, остварена је и ефективна власт на њеној територији. У рату 1992-1995 заједно са војском Републике Српске су је бранили и одбранили.

Послије потписивања Међународног мировног уговора у Дејтону, којим је настала дејтонска БиХ као државна заједница два суверена политичка ентитета (Бошњачко-хрватска федерација и Република Српска) наступило је политичко насиље и узурпација власти од стране високих представника, подржаних од дијела Међународне заједнице. Такво понашање произвело је процес у којем су се нелегитимно преносила овлаштења са ентитета на БиХ, слабиле су се Република Српска и Бошњачко-хрватска федерација а јачала је БиХ.

Покрет  је свјестан реалности да сила ствара право, те да је израженија правда што је израженија равнотежа великих сила. Али, исто тако да право може произаћи из велике жеље и храбрости да се супротстави неправедној сили, тим прије, ако се тим правом ствара нешто што је добро.

Зато сматрамо  да је сазрело вријеме да политичке странке у Републици Српској и њене институције започну јавну расправу о промјени устава Републике Српске. Нови устав требао би се наслањати на Анекс IV  Дејтонског мировног споразума, чиме би се могле ставити ван снаге све штетне и наметнуте одлуке високог представника.


СНП - Избор је наш




Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com