www.plebiscitrs.org
Ћирилица : Latinica : English  : Deutsch  : Русский  :  Français  :  Español  :  Italiano  
    Почетна страница
    Република Српска
    Зашто референдум?
    Подршка и плакати
    Медији
    Чланци
    Саопштења
    Активности
    Фото галерија
    Видео
    Новости
    Линкови
    Приложници и добротвори
    Контакт
    Потпиши петицију
    Пратите нас на ФБ

Court I Судница бр. 1 хашког трибунала
Снимци са суђења - атрхива


Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ
НЕ
ДА
Резултати анкете


Претражи сајт


Деца Србије
ДВЕРИ СРПСКЕ
Говоримо Србски
Новости

Иницијатива да гаранти заштите Дејтонски споразум и укину присуство страних судија у Уставном суду БиХ
03.06.2017. год.

Покрет ће покренути иницијативу да са другим невладиним организацијама из региона, гарантима Дејтонског мировног споразума (САД, Русија, Србија, Хрватска...) пријаве стране судије у Уставном суду БиХ због дестабилизације БиХ и злочина против мира, као и да заштите тај мировни споразум.

Стране судије у Уставном суду БиХ са двојицом судија представника бошњачког народа, донијеле су Одлуку о конститутивности сва три народа (бошњачког, српског и хрватског) и у Федерацији БиХ и у Републици Српској, док су судије представници српског и хрватског народа биле против такве одлуке.  Иако је легално донесена, она је нелегитимна, правно проблематична, у темељу руши међународни мировни споразум, дестабилизује БиХ са могућношћу избијања сукоба. Дакле, та одлука представља злочин против мира. Она омогућава  једној, бошњачкој страни, да „законски“ мијења политичку и сваку другу структуру Дејтонског мировног споразума на штету друге двије стране, српске и хрватске. Одлука да су сва три народа конститутивна и у Федерацији БиХ и у Републици Српској произвела је многе проблеме и друге штетне одлуке, попут Одлуке о укидању химне, грба и Дана Републике Српске и врло лако, у будућности и имена Република Српска. Да не носи тако трагичне посљедице та одлука би била смијешна и апсурдна, јер жели да покаже да су и Бошњаци и Хрвати створили Републику Српску, а и Срби Федерацију БиХ.

Анекс IV Дејтонског мировног споразума дефинише Федерацију БиХ као бошњачко-хрватски ентитет а Републику Српску, као ентитет српског народа. У оба ентитета сви други имају сва права по међународним актима и конвенцијама. Одлука о конститутивности нема никакве везе са равноправношћу сва три народа и оба ентитета у заједничким институцијама БиХ. Та равноправност дефинисана је Анексом IV Дејтонског споразума, кроз начин формирања заједничких институција – принцип паритета, једнаке заступљености... и начином гласања – принцип консензуса. Једина заједничка институција у којој се одлуке не доносе консензусом јесте Уставни суд БиХ. И управо ту тројица странаца имају пресудну улогу у доношењу одлука. Зато смо тај суд назвали судом странаца.

Покрет сматра да је Дејтонски међународни мировни уговор изнад закона и одлука било каквих институција, па таман оне биле и легалне и легитимне, тим прије кад те одлуке могу угрозити мир.


Аутор текста је Дане Чанковић, предсједник СНП – Избор је наш
Текст је написан за портал Видовдан